fbpx

Krasznahorkai László regénye egy francia irodalmi díj várományosa

A Médicis-díjat két kategóriában adják át: egy francia, illetve egy külföldi regénynek. A külföldi művek között megtalálható Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye, amelyet Joëlle Dufeuilly fordított franciára.

A Médicis-díjat 1958-ban Gala Barbisan és Jean-Pierre Giraudoux alapította azzal a céllal, hogy olyan szerzőket ismerjen el, akiknek a hírneve nem éri el tehetségüket. 1970 óta egy francia mellett egy külföldi regényt is díjaznak, 1985 óta az ismeretterjesztő irodalmi esszéket is elismerik.

A Báró Wenckheim hazatér felkerült a Médicis-díj hosszú listájára, amelyen 15 francia és 17 külföldi regény található. A rövid listát október 18-án jelentik be, a két kategória nyerteseit novemberben hozzák nyilvánosságra Párizsban. A zsűri tagjai: Anne F. Garréta (elnök), Marianne Alphant, Michel Braudeau, Marie Darrieussecq, Dominique Fernandez, Patrick Grainville, Frédéric Mitterrand, Andreï Makine, Pascale Roze és Alain Veinstein.

A Báró Wenckheim hazatér idén már elnyert egy rangos francia irodalmi kitüntetést, a Laure Bataillon-díjat, amelyet Nantes és Saint-Nazaire kikötővárosai alapítottak, hogy az előző év legjobb franciára fordított szépirodalmi alkotásait jutalmazzák vele.

Krasznahorkai László idén esélyes az Európai Irodalmi Díjra is Háború és háború című regényével. A holland irodalmi elismerést azok a kortárs európai regények kaphatják, amelyeket az elmúlt évben holland nyelven is kiadtak. A Háború és háború fordítója Alföldy Mari. A díjat novemberben adják át Hágában.

Krasznahorkai László 1954-ben született Gyulán. Első regényét, a Sátántangót (1985) a rendkívüli kritikai elismerés rögtön a kortárs magyar próza egyik alapművévé avatta. A regény eddig tíz nyelven jelent meg, Finnországban a 2019-es év egyik legfontosabb műfordításaként tartják számon. A mű első része egy trilógiának, amelynek következő darabja, Az ellenállás melankóliája (1989) 1993-ban Németországban elnyerte az év legjobb könyvének járó díjat, a Bestenliste Preist. A trilógia a Báró Wenckheim hazatér (2016) című regénnyel zárul, amelyért a szerző 2019-ben átvehette az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a legjobb fordított mű kategóriájában.

Krasznahorkai műveiből nagy sikerű filmeket rendezett Tarr Béla (Kárhozat, Az utolsó hajó, Sátántangó, Werckmeister-harmóniák), aki számára Krasznahorkai több filmforgatókönyvet is írt. Krasznahorkai Lászlót 2014-ben az America Award irodalmi életműdíjával, 2015-ben Nemzetközi Man Booker-életműdíjjal tüntették ki. Legutóbbi regénye, a Herscht 07769 Libri Irodalmi Díjat kapott.

A képen Krasznahorkai László Kossuth-díjas író dedikálja Báró Wenckheim hazatér című művét a könyvbemutatón az Írók Boltjában 2016-ban. MTI Fotó: Marjai János

A rovat további cikkei