balog-zoltan_20130303200250_84A kulturális intézetek egymás országában történő felállításának szándékát is tartalmazó kétoldalú kulturális együttműködési megállapodást írt alá Magyarország és Kína között Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere Pekingben kedden. Peking meghívta azt a 16 közép- és kelet-európai országot, amelyekkel 2012 óta intézményes keretek között törekszik a gazdasági, továbbá kulturális, turisztikai és más területen az együttműködés szorosabbra fűzésére. “Mindig Nyugatra tarts. De ne feledd el soha, hogy Keletről jöttél” ? idézte Márai Sándort a tárcavezető Pekingben, és ? mint az MTI-nek elmondta ? e szavak telitalálatnak bizonyultak mind a részt vevő európai országok képviselői, mind a vendéglátók számára. Kiemelte, hogy bár Magyarország az európai keresztény értékek alapján áll, vitathatatlan értékként tekint például a Távol-Kelet filozófiájára, életmódjára, vagy éppen a munkakultúrájára.Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy kelet-ázsiai útjának első állomása Malajzia volt, ahol részt vett az oktatási miniszterek 51 ázsiai és az európai országot tömörítő szervezetének találkozóján.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a tanácskozáson a globális, így Magyarországon is jellemző felsőoktatási problémákat vették sorra. Köztük szó volt a gazdasági igények, a nemzetstratégiai igények és a felsőoktatás kínálatának az összehangolásáról, de a finanszírozás, a szakképzés kérdései is napirenden voltak.

Mint mondta, Kuala Lumpurban kiváló lehetősége nyílt arra is, hogy a térség országainak képviselőivel tárgyaljon. Így például megbeszéléseket folytatott a Fülöp-szigeteki, laoszi, szingapúri, thaiföldi és vietnami partnereivel az állami finanszírozású magyar ösztöndíjak felhasználásának módjáról, illetve például Szingapúr esetében a kölcsönös lehetőségekről.

Balog Zoltán szerdán befejezte Malajziát és Kínát érintő látogatását.

 

(Forrás: MTI)