Április 23-a a könyv és szerzői jogok világnapja. Ebből az alkalomból a Libri idén az egyszerre olvasás magyarországi rekordjának felállítására tesz kísérletet. Arra kérik az embereket, hogy aznap délután 17 és 19 óra között térjenek be egy Libri üzletbe, vegyenek le egy könyvet a polcról, és legalább 20 percig olvassanak ott, a boltban.

Április 23_a könyv világnapja_Libri_rekordkísérlet.jpg
Fotó: Pixabay

1616. április 23-án halt meg William Shakespeare, akinek többek közt a világirodalom legismertebb szerelmespárját és az egyik legnagyobb hatású tragédiáját köszönhetjük. Ugyanezen a napon hunyt el a hazánkban kevéssé ismert perui krónikás, Inca Garcilaso de la Vega, valamint a Don Quijote szerzője, Miguel de Cervantes is. Az UNESCO éppen ezért 1995-ben ezt a napot a könyv és a szerzői jogok világnapjává nyilvánította, és ma már több mint száz országban igyekeznek valamilyen módon felhívni a figyelmet a könyvek szeretetére és az olvasás fontosságára.

Április 23-án a Libri is egy különleges, egyedülálló aktivitással készül: arra kérik a boltjaikba betérőket, hogy legalább 20 percet olvassanak ott, a helyszínen. Az akcióval a Libri az egy időben olvasás magyarországi rekordját döntené meg.

„A Sussexi Egyetem kutatói megállapították, hogy már napi 20 perc olvasással is közel 70%-kal csökkenthetjük a stressz-szintünket. A könyvek tehát nemcsak tanulásra, önfejlesztésre vagy a szabadidőnk eltöltésére alkalmasak: az olvasás hosszú távon is javítja az életminőségünket” – mondja Ludvig Orsolya, a Libri marketing- és kommunikációs igazgatója.

A Libri arra buzdítja az olvasni vágyókat, hogy április 23-án 17 és 19 óra között térjenek be az üzleteikbe, vegyenek le egy könyvet a polcról, és legalább 20 percet olvassanak ott. A rekordkísérletben való részvételhez a saját telefonjukon egy QR-kód segítségével kell regisztrálniuk – akiknek nincs okostelefonjuk, azoknak hostessek segítenek majd. A résztvevők játékos kedvét és olvasásszeretetét a Libri egy május 7-ig felhasználható, 20%-os kuponnal honorálja.

A rekordkísérlet eredményéről a Libri az akciót követő hetekben tájékoztatja majd az érdeklődőket.