A Lefkovicsék gyászolnak, a Hadik, a Mesterjátszma, a Semmelweis és a Valami madarak versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. Koltai Lajos, Tóth Barnabás, Hevér Dániel, Pacskovszky József és Madarász Isti a legjobb rendező díj öt nevezettje.

656c7becb10e0cd8bbabad5d.jpg
Vecsei H. Miklós és Nagy Katica a Semmelweis című filmben. Fotó forrása: NFI

Idén az alkotók nyolc kategóriában – játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, egész estés animáció, rövid animáció, egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm és tévésorozat – neveztek a legrangosabb magyar filmes mustrára. Immár publikus, hogy a MFA kategóriánkénti szakmai delegáltjaiból álló előzsűri kategóriánként melyik öt alkotást és alkotót jelöli 2024-ben a Magyar Mozgókép Díjakra. A Magyar Mozgókép Díj  (2014–2020 között Magyar Filmdíj) Magyarország 2014-ben alapított legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díja, melyet műfaji és alkotói kategóriákban a megelőző év legjobbnak tartott filmjeinek és készítőiknek ítélnek oda.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén a Lefkovicsék gyászolnak (kritikánk itt), a Hadik (riportunk a forgatásról itt), a Mesterjátszma (kritikánk itt), a Semmelweis (kritikánk itt) és a Valami madarak (kritikánk itt) versenyeznek.

Lefkovicsek_jelenetfoto2_Mozinet.jpg
Bezerédi Zoltán és Szabó Kimmel Tamás a Lefkovicsék gyászolnak című film egyik jelenetében. Fotó: Mozinet

A legjobb rendező díj öt nevezettje Koltai Lajos a Semmelweis (interjúnk a rendezővel itt), Tóth Barnabás a Mesterjátszma (interjúnk a rendezővel itt), Hevér Dániel a Valami madarak (interjúnk a rendezővel itt), Pacskovszky József a Majdnem menyasszony (kritikánk a filmről itt) és Madarász Isti a Tündérkert – Kísértések kora (interjúnk és podcastunk a rendezővel) című alkotásáért.

A legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa Szeleczki Rozália (Cicaverzum), Moldovai Katalin (Elfogy a levegő), Breier Ádám (Lefkovicsék gyászolnak), Boross Martin (Nyersanyag) és Hevér Dániel (Valami madarak) között dől majd el.

Idén először a legjobb producer kategóriában is adnak ki díjat. A jelöltek: Szurmay János, Szabó Máté, Romwalter Judit, Tóth Barnabás (Mesterjátszma), Lajos Tamás (Semmelweis), Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor (Tündérkert – Kísértések kora), Zákonyi S.Tamás (A nemzet aranyai) és Kisfaludy András, Moharos Attila (Szolgának születtek).

A legjobb női főszereplő kategóriában Nagy Katicát a Semmelweis (interjúnk itt), Kizlinger Lillát a Valami madarak, Törőcsik Franciskát a Cicaverzum, Kelemen Hannát a Majdnem menyasszony (interjúnk itt) és Horváth Lilit a Hadik című filmben nyújtott alakításáért jelölték.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Vecsei H. Miklós (Semmelweis), Szacsvay László (Valami madarak), Bezerédi Zoltán (Lefkovicsék gyászolnak), Trill Zsolt (Hadik) és Katona Péter Dániel (Tündérkert – Kísértések kora) közül kerül majd ki a győztes.

6572ebbedbcd9cafb964f35f.jpg
Szacsvay László és Kizlinger Lilla a Valami madarak című film egyik jelenetében

Az operatőrök között Nagy András (Semmelweis), Garai Gábor (Tündérkert  Kísértések kora), Balog Gábor, Jakab Ervin, Dobondi Lehel (Szolgának születtek), Vecsernyés János (Memento mori – A váci legenda) és Győri Márk (Hadik) versenyez majd.

A legjobb tévéfilmnek járó díj jelöltjei Rohonyi Gábor és Hegedűs Georgina Bolond Istók, Pacskovszky József Majdnem menyasszony és Kiss Stefán Mónika Memento mori – A váci legenda című alkotása.

A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában Zákonyi S.Tamás A nemzet aranyai, Könyves Dina Bagossy Brothers Company – 10 éve úton, Hegedűs Péter Hallasz engem, Varga Ágota Láthatatlan kötelek és Moharos Attila Szolgának születtek című filmjei jutottak a versenybe.

A legjobb rövid dokumentumfilmek közül A látogató, a Baska magyarul beszél (kritikánk itt), a Kaleidoszkóp, a Kisvárosi borbély és a Bor és kenyér a Szent György-hegyen a jelöltek.

A legjobb kisjátékfilm kategóriában Benkó Tamás (Apajegy), Chilton Flóra (Széllel szemben), Riba Gergely (Szégyenfolt), Demeter Hunor (Cukormáz) és Varga Anna Boglárka (Az én virágom) közül kerül ki a díjazott.

Pelikan_still_1.jpg
Jelenet a Kék Pelikan című filmből. Fotó: Juno11 Distribution

Idén az animációk két kategóriában versenyeznek. A legjobb egész estés animáció kategóriában Csáki László Kék Pelikan (kritikánk itt), Gauder Áron Kojot négy lelke (interjúnk a rendezővel itt) és Filip Posivac Tomi, Polli és a varázsfény című alkotása közül kerül ki a győztes. A rövid animációk közül Laszlovszky Sofia (Botanica Exotica), Buda Flóra Anna 27  (kritikánk a filmről itt), Gellár Csaba (Puskás Öcsi barátai – Keserű csoki), Máli Csaba (Egy jenki Arthur király udvarában X. ep. Londoni barangolások) és Lovrity Kata Anna Rozi és Zafir: a rózsaszín fű kaptak jelölést.

A legjobb tévésorozat kategóriában Csillag Mano Cella – Letöltendő élet, Szilágyi Andor Legyetek szeretettel és Madarász Isti Tündérkert – Kísértések kora című alkotása közül kerül majd ki a győztes.

Idén is ötfős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró. Az ünnepélyes díjátadóra június 15-én a Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, ahol 22 kategóriában adják át a legjobbaknak a Magyar Mozgókép Díjakat. 

Idén június 12–15. között rendezik meg a Moz.gót, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatja a közönség.