A világon egyedülálló, 64 magyar tájegység hímzési motívumait felhasználó függöny készül a Nemzeti Színház nagyszínpadára. A teátrumban ma, a nemzeti összetartozás napján 11 órától a nagyfüggönybe minden regisztrált vendég belehímezhet.

C47R8754.jpg
Fotó: Nemzeti Színház

Vidnyánszky Attila, a színház vezérigazgatója felkérésére Kustán Melinda textiltervező iparművész 2019-ben alkotta meg koncepcióját a színház új nagyfüggönyének megtervezésére és kivitelezésére.

Az életfát ábrázoló, 167 négyzetméteres textil 64 magyar tájegység hímzési motívumait felhasználva készül a Kárpát-medence számtalan pontján. A készülő nagyfüggönybe a nemzeti összetartozás napján nemcsak a munkafolyamatban már részt vevő hímzőasszonyok, hanem a Nemzeti Színház művészei, dolgozói és minden regisztrált vendég belehímezhet. Időpont foglalására a színház honlapján van lehetőség.

Aki kedden a Nemzeti Színházba látogat, betekintést kaphat az öt éve zajló, összetett képzőművészeti-logisztikai munkálatokba. 11 órakor a projektet bemutatják az érdeklődőknek, akik ezt követően a regisztrációkor kiválasztott időpontban bekapcsolódhatnak a munkába.

A hímzőasszonyok az eseményt követően kulisszajáráson vesznek részt, majd megtekintik a Tizenhárom almafa című, Wass Albert azonos című műve és korabeli dokumentumok alapján Vidnyánszky Attila által rendezett előadást.