075_arriens-polandwe240602_npnQX.jpg

Egy magyarnak köszönhetjük az olasz eszpresszót

Az igazi olasz presszókávénál nincs finomabb! – állítják a kávé szerelmesei. Pedig az igazi olasz eszpresszót magyar embernek, a temesvári születésű Illy Ferencnek köszönhetjük. Ő találta fel a pörkölt kávészemek aromáját frissen tartó vákuumcsomagolást és a gőzöléses elven működő kávégépet is.

Illy Ferenc 1892-ben született Temesváron. Édesapja Illy János asztalos, édesanyja a német származású Rössler Aloisia volt. Iskoláit szülővárosában végezte, azok befejezése után Bécsbe költözött. 1913-ban besorozták az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregébe, a 61-es számú temesvári gyalogezredbe. Végigharcolta az 1. világháborút, részt vett az isonzói és a krasniki csatákban. Hősies helytállásáért vitézségi kitüntetéseket is kapott: a koronás ezüst érdemkeresztet, a koronás vas érdemkeresztet és a bronz vitézségi érmet is. A háború vége Triesztben érte. A békekötés után közgazdaságtant kezdett tanulni, majd Bécsbe és Temesvárra ment, de végül visszatért, és végül feleségével, Vittoriával 1920-ban itt is telepedtek le, miután a kikötővárost a frissen Olaszországhoz csatolt városban telepedtek le.

Folytatta a tanulmányait, és közben elhelyezkedett a Hausbrandt cégnél, amely kávé- és kakaóforgalmazással, valamint kávépörköléssel foglalkozott. Trieszt ekkoriban a kávé fellegvárának számított: már az 1800-as években 66 kávés vállalkozás működött a városban.

Illy a kávékereskedésben dolgozva szembesült a frissesség vevői igényével. Rájött arra, hogy ha a frissen pörkölt szemeket légmentesen csomagolja, és nem oxigénnel, hanem nitrogénnel tartja nagy nyomás alatt, a kávészemek megőrzik az aromájukat. Az általa kitalált vákuumcsomagolást azóta is világszerte használják.

1933-ban megalapította a mai napig létező vállalkozást, az Illycafèt, 1935-ben pedig új találmánnyal jelentkezett: megalkotta a világ első automata, forró gőzzel működő eszpresszógépét, amelyet Illettának nevezett el. Ez nagy nyomáson, forráspont alatti hőmérsékleten készítette el a kávét, aminek tökéletes, a szájban sokáig megmaradó, vastag habú, ízgazdag ital lett az eredménye.

Illy Ferencről egyetlen felvétel maradt ránk. Forrás: Wikipedia
Illy Ferencről ez az egyetlen felvétel maradt ránk Forrás: Wikipedia

Gyermekeit is hamar megfertőzte a kávé iránti szenvedélyes szenvedély. Ernesto fia vegyészmérnöki végzettséggel, tudományos módszerrel vizsgálta a kávéfőzés folyamatát. Triesztben megalapította az Università del Caffèt, amelynek ma Budapesten is működik baristaképző kurzusa. Jelenleg Andrea Illy, Ferenc unokája vezeti a vállalatot, amely továbbra is kizárólag kiváló minőségű arabica kávét forgalmaz. Az első, az Illycafè számára tervezett, kis méretű csészéhez is ragaszkodnak.

Illy Ferencnek a család elbeszélése alapján három szerelme volt: Trieszt, a kávé és olasz felesége. Magyar gyökereihez egész élete során ragaszkodott, Vittoriának megtanította, hogyan kell elkészíteni a hagyományos magyar ételeket. 1956-ban hunyt el. 2013-ban szülővárosa, Temesvár posztumusz díszpolgári címet adományozott neki.

Ez is érdekelheti

Amikor az emberek azon vitatkoztak, hogyan kell jó feketekávét főzni

Espresso, ristretto, lungo, doppio, espresso macchiato, café latte, melange, flat white, cappuccino, americano, frappé, török, orosz, ír, japán, filteres vagy csapolt kávé, a cibetmacska ürülékéből válogatott Kopi Luwak. Az ördög italának számtalan változatát elődeinkhez hasonlóan mi is megvesszük.

Kesernyés harmónia – Hrabal, Neruda és Menzel kedvenc italáról

Ez elé az interjú elé sem korhatárkarikát, sem az „elmúlt 18 éves?” kérdést nem kell kitenni. Az arany folyam – A sör életrajza című könyv témája ugyan a buborékos ital, de legfőképp lenyűgöző kultúrhistóriai olvasmány. Bart Dániel szerzővel beszélgettünk.

Hideg nyalatról, fagyosról, azaz a fagylaltokról

Felejtsünk el mindent, amit a fagyiról tudunk! A csokis és vaníliás már nem módi, a gombóc forma egyenesen ódivatú. A tölcsér legyen gluténmentes, a fagylalt pedig cukornélküli, sárkánygyümölcsös vagy vattacukor ízű, ami pedig a formáját illeti, legyen például rózsa alakú.

A somlói galuskáról és egyéb ételneveinkről

Van-e köze a Hortobágynak a palacsintához? Hát az erdélyi fejedelemnek a Rákóczi-túróshoz? Híres emberekről elnevezett, közismert ételek történetének nyomába eredtünk.