Szakcsi Lakatos Béla Magyarország világhírű, innovatív és műfajteremtő zongoristája, aki mindig a gyökereiből merítve mutatja be saját egyedi stílusát. Május 14-én a 606 Jazz Club-ban Szakcsi Lakatos Béla egy igazi sztár muzsikusokból álló csappattal koncertezik, Yuri Goloubev nagybőgős, Peter King alt szaxofonos, valamint a neves brit dobos Shaney Forbes társaságában. Május 15-én a Londoni Magyar Kulturális Központban szólókoncerten hallhatja őt a londoni közönség.

Alyn Shipton méltatása a The Times-ban: ?Szakcsi Lakatos Béla zongorajátéka ragyogóan excentrikus". John Fordham a The Guardian-ban egyszerűen azt írta: ?Szakcsi Lakatos Béla fantasztikus zongorista". 2007 novemberében már képviselte Magyarországot az Egyesült Királyságban, akkor a London Jazz Festival-on lépett fel zenésztársaival. Az elképesztően sikeres koncertet a BBC Radio 3 élőben közvetítette.

Édesapja hatására kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult, de figyelme a dzsessz felé fordult. Miközben a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, fesztiválokon olyan neves magyar zenészekkel játszott együtt, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza. Később Kovács Andor gitáros együttesében tűnt fel, de a hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, majd 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek. Ez indította el nemzetközi karrierjét, melynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti. Zenészpartnerei közt találhatjuk többek közt Bob Mintzert, John Patituccit, Jack DeJohnette-et, Dave Wecklt és Frank Zappát.

Koncertjeire manapság a jazz és a kortárs improvizáció ötvözése jellemző. Ezzel túllépi a megszokott kereteket, a klasszikus- és kortárs zenére, a népzenére, valamint a dzsesszre egyaránt reagáló, progresszív előadást hozva létre. Szóló improvizációs koncertjei, valamint legújabb, Climate Change nevű együttese (Szakcsi-zongora, Dresch Mihály ? szaxofon, furulya, Szandai Mátyás-bőgő, Balázs Elemér-dob) egyaránt jó példa erre. 2010-ben Hazám-díj elismerésben részesült.

Bővebb információ:

www.london.balassiintezet.hu/hu