A Činoherní klubról:

A társulat zömét Jan Kačera rendező hozta magával az osztravai Peter Bezruč Színházból. A tehetséges csapatnak köszönhetően a Činoherní klub már a kezdetekben a kiválasztottak közé tartozott és nagy népszerűségnek örvendett.
Színészei a 60-as évek igazi "sztárjai" voltak, és szerepet kaptak a cseh újhullám legjobb filmjeiben. A rendezők nem a látványos színpadi képekre fektették a hangsúlyt, hanem a színészekre. Rendezéseikkel a színész egyéniségét és az alkotómunka folyamatát erősítették. Arra törekedtek, hogy a színház valóban a "színészek háza" legyen. Rendeztek itt olyan filmrendezők, mint Jiří Menzel, Evald Schorm és Jiří Krejčík. A színház repertoárját mindenkor a kortárs cseh darabok és az orosz klasszikus művek határozták meg: Smoček-Štech-Vostrá, valamint Csehov-Gogol-Dosztojevszkij.

MASKA A TVÁŘ (Arc és álarc)
A 70-es évek elején a színház vezető személyiségei politikai okok miatt távozásra kényszerültek. Az ezt követő időszakban hosszabb művészi válság következett. A helyzet csak a hetvenes évek végén változott meg, amikor Jiří Daňek lett a színház új művészeti vezetője, akinek tevékenysége alatt olyan előadások születtek, melyek a színház számára ismét meghozták a várt népszerűséget. Ezekben az években a Činoherní klub sikerrel vendégszerepelt számos nemzetközi fesztiválon Finnországban, Jugoszláviában, Kanadában, Spanyolországban, valamint vendégeskedett Franciaországban, Magyarországon, a Szovjetunióban.
Abban az időben a színház színvonalát két rendező személyisége határozta meg: Ladislav Smoček és Ivo Krobot, valamint a két vendégrendező: Jiří Menzel és Vladimír Strnisko is. Legnépszerűbb előadások közé tartozott: E. O´Neill: Utazás az éjszakába, Ö. von Horváth: Mesél a bécsi erdő, Gogol: Játékosok, Csehov: Ivanov, Hrabal: Gyöngéd barbárok, valamint az Őfelsége pincére voltam.
MASKA A TVÁŘ (Arc és álarc)
Az 1989. novemberi események után a színházba visszatért Jaroslav Vostrý, aki a társulat igazgatója lett. A rendszerváltást követő években a Činoherní klub visszatért eredeti művészeti programjához, amely az alkotói szabadságra és a felszabadult színészi munkára, az örök klasszikus témák újraértelmezésére fektette a hangsúlyt.
1999-ben a Činoherního klubnak új igazgatója lett - a színház egykori dramaturgja - Vladimír Procházka személyében, aki megpróbálta visszaadni színházának az elődje, Vladimír Strnisko által vezetett színház elvesztett értékeit. A színházban továbbra is rendez Ladislav Smoček és Ivo Krobot. A fiatalabb rendezői korosztályt Martin Čičvák és Ondřej Sokol képviseli. Procházka érdeme, hogy a színház két egymást követő évadban (2002, 2003) Csehország legjobb színháza lett, melyet a cseh kritikusok a tekintélyes Alfréd Radok-díjjal jutalmaztak.
Legsikeresebb előadások: Smoček: Egyszer reggel, Büchner: Vojczek, Csehov: A manó, Koltegrave;s: Vissza a sivatagba, Suchovo-Kobylin: A per, Egressy: Portugál, Moliegrave;re: A mizantróp, Fosse - Név/Az éj dalai.

Luigi Chiarelli -MASKA A TVÁŘ (Arc és álarc)

Rendezte: Ladislav Smoček

fordította: Zdeněk Digrin
átdolgozta: Ladislav Smoček
dramaturg: Roman Císař, Vladimír Procházka
díszlet: Luboš Hrůza
jelmez: Jana Břežková, Luboš Hrůza zene: Jan Štolba, Alan Vitouš, Alex North, Hy Zaret koreográfia: Jiří Pokorný

Szereplők:

Andrea / Stanislav Štícha
Cirillo Zanotti / Petr Nárožný

Elisa Zanottiová / Dana Černá, Anna Bendová
Giorgio Alamari / Filip Čáp
Hrabě Paolo Grazia / Ondřej Vetchý
Luciano Spina / Jaromír Dulava
Marco Miliotti / Michal Pavlata
Marta Settová / Nela Boudová
Piero Pucci / Petr Burian
Savina Graziová / Ivana Chýlková
Wanda Sereniová / Lada Jelínková
Bemutató: 2002. 12. 11.
Előadás időtartama: 110 perc (1 óra 50 perc)

Az Arc és álarc c. előadás a házassági hűtlenség banális története, amely szalonkomédiaként indul, később átsiklik az abszurdba. A darab az arc és a hozzá társuló álarc lényegére összpontosít, az élet azon paradox helyzeteire, melyek belekényszerítenek bennünket a különböző maszkok viselésébe. Luigi Chiarelli az olasz #8217;teatro grottesco#8217; színházi mozgalom legizgalmasabb képviselőjének számít, akinek legnépszerűbb komédiáját a huszadik század első felében számtalan színpadon játszották Buenos Airestől Párizsig, Londontól Varsóig, New Yorktól Prágáig.
A Ladislav Smoček által rendezett előadás túllép a groteszk komédiázáson, kiemeli a darab aktualizált üzenetét, a felismerés szomorú iróniáját. A darab főhőse Paolo, a megcsalt férj mindent megtesz azért, hogy a helyzete révén semmiképpen ne váljon mások szemében nevetségessé, miközben mindenki rajta nevet.

Ladislav Smoček Ondřej Sokol
Ladislav Smoček (1932) - író, drámaíró, rendező a cseh színházi kultúra kiemelkedő személyisége. Híresebb színművei: Piknik, Útvesztő, Dr. Burke különös délutánja, A kozmikus tavasz, Egyik reggel.
Számos kitüntetés és szakmai elismerés birtokosa, akit idén a Karel Čapek-díjjal tüntetett ki a Nemzetközi PEN Klub Cseh Központja, aki szerint: "Smoček a legeredetibb groteszk módon ábrázolja korunk emberét".

Martin McDonagh - OSIŘELÝ ZÁPAD (Az elhagyatott Nyugat)

Rendezte: Ondřej Sokol

Fordította: Ondřej Sokol
Dramaturg:Roman Císař
Díszlet: Adam Pitra
Jelmez:Katarína Hollá
Zene: Georges Delerue

Szereplők:

Coleman Connor / Jaromír Dulava
Girleen Kelleherová / Ladislava Něrgešová
Otec Welsh / Michal Pavlata
Valene Connor / Marek Taclík
Bemutató: 2002. 03. 08.
Előadás időtartama: 140 perc (2 óra 20 perc)

Az elhagyatott Nyugat Martin McDonagh Connemarki trilógiájának utolsó része ( Leenan szépe, A connemari koponya) , melyben kegyetlen és durva ecsetvonásokkal tárja fel a mai Írország vidéki életét. Mind három mű egy-egy gyilkosság köré összpontosul. Az elhagyatott Nyugat, ahogy a címe is sugallja, nemcsak egy istenháta mögötti táj, hanem a hit nélküli világ jelképe, ahol nincsenek emberi viszonyok, ahol ismeretlen a szeretet fogalma. A darab egy testvérpár érzelmi fogyatékosságának és morális szegénységének tragikus története. A fivérek lázadásukat a világgal szemben dühős agresszióban élik ki.

MASKA A TVÁŘ (Arc és álarc)
"Az elhagyatott Nyugat" c. előadás 2002-ben megkapta a legjobb darabért és az év előadásért járó Alfréd Radok-díjat, Ondřej Sokol az év felfedezettje díjat, és a fiatal alkotóknak járó Thália-díjat.
MASKA A TVÁŘ (Arc és álarc)
Ondřej Sokol (1971) 1995-ben diplomázott a Prágai Színművészeti Akadémia színész-rendező szakán. Három évig a mladaboleszlavi Városi Színházban tevékenykedett, majd 1999-től a Činoherní klub tagja. Jelentős szerepei: Hedda Gabler, Kozmikus tavasz, Harmadik csöngetés, A manó, Portugál, Mizantróp. "Az elhagyatott Nyugat" Ondřej Sokol első rendezése.

A fotókat a Činoherní klub internetes oldaláról vettük. Köszönjük a budapesti Katona József Színház segítségét.