A nagy hagyományú felvidéki kulturális fesztiválra idén július 12–17. között került sor, ahol szerdától szombatig tartottak a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) rendezvényei.

Július 13-án kora délután kezdődtek a műsorok, miután a Kárpát-medencei Programigazgatóság munkatársai Oberczián Géza projektvezető irányításával birtokba vették a táborhelyet, és a Grendel-sátor melletti kisszínpadnál felállították hangoskönyvsátrukat, amelynek itt is nagy sikere volt.

Előbb Döme Barbara főszerkesztő-helyettes mutatta be a Magyar Kultúra magazint a lap helyi alkotója, a József Attila-díjas Hodossy Gyula író-költő részvételével, majd ugyancsak Döme Barbara kérdezte a KMI 12 program egyik szerzőjét, Király Farkast Sortűz című kisregényéről és írói pályájáról. Az aznapi rendezvényeket az idei KMI 12 antológia bemutatója zárta, amelynek során a szerkesztő, Luzsicza István szólaltatta meg a jelenlévő KMI-s költőket, írókat, Izer Jankát, Lőrincz P. Gabriellát és Király Farkast, s elhangzott több részlet is a kötetben szereplő művekből.

Július 14-én szintén gazdag eseménysort bonyolított az ügynökség: a déli óráktól Luzsicza István kérdéseire előbb Izer Janka és Lőrincz P. Gabriella vallott műveik női szerepeiről és alakjairól a Női sorsok – női szemmel címmel rendezett beszélgetés során, majd a KMI 12 fiatal szerzői, Kopriva Nikolett, Vöröskéry Dóra és Regős Mátyás meséltek pályakezdésükről, karrierjük jelenlegi helyzetéről. Kora este az Eleven Költők Társasága (EKT) zenészeivel, Keleti Andrással, Kohánszky Royjal és Máté Szabolccsal, valamint a megzenésített versek szerzőinek egy részével, Kopriva Nikolett-tel, Lőrincz P. Gabriellával és Regős Mátyással beszélgettek a helyi szervezők közönségtalálkozó keretében, majd a napot természetesen az EKT koncertje zárta a Kocsmakert színpadán.

Július 15-én a KMI 12 szerzőinek átirataiból Petőfi-parafrázisok címen összeállított koncerten Honfi Imre Olivér, Petrovics Panka, Pengő Csaba és Kiss Zsolt kvartettje a jól ismert magas színvonalú, minőségi szórakoztatást nyújtotta a jelenlévőknek.

Július 16-án két szép műsorral zárult a PKÜ gombaszögi jelenléte: a Gombaoviban Kollár Árpád játékos gyermekirodalmi műsorát, majd Zsille Gábor élvezetes Petőfi-adomáit is élénk érdeklődés kísérte.

Fotók: Petőfi Kulturális Ügynökség