Szulló Szabina Stand étterem MTI.jpg

Tíz magyar étterem nyerte el idén a Michelin-csillagot

Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig – köztük az őriszentpéteri Pajta újonnan – egy Michelin-csillagot nyert el idén.

Megtartotta egy Michelin-csillagát az esztergomi 42, valamint a fővárosi Salt, Costes, Borkonyha, Babel, Rumour és Essencia étterem, újonnan pedig az őriszentpéteri Pajta csatlakozott – jelentették be a Michelin Guide december 10-i budapesti díjátadóján.

A fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot idén a zebegényi Natura Hill érdemelte ki, az év nyitása pedig Pohner Ádám Iszkor nevű mályinkai étterme lett, amely a Michelin Guide Bib Gourmand listájára is felkerült.

A kiemelkedő ár-érték arányú Bib Gourmand ajánlást kiérdemelte továbbá az Újváros bisztró (Szarvas), az N28 Wine and Kitchen (Budapest), a Goli (Budapest), a Platán bisztró (Tata), a Macok (Eger), a Morzsa (Pécs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Sparhelt (Balatonfüred), a Kistücsök (Balatonszemes) és az Anyukám Mondta (Encs) is.

A legjobb szervizért járó díjat a N28 Wine and Kitchen nyerte el, a legjobb fiatal séfnek járó díjjal Lendvai Leventét (Virtu) tüntették ki, míg a legjobb sommelier Székely Mátyás, az esztergomi 42 munkatársa lett.

A Selected Restaurants válogatásba a budapesti Szaletly, Kollázs, Zazie Bistro, Cut & Barrel, Virtu, Alelí és Bilanx, a biatorbágyi Füge, a tihanyi Sho Tihany és a szentendrei Teyföl került be idén.

Ez is érdekelheti

A magyar konyhát semmihez sem hasonlítható gasztrokultúrának tartom

A vietnami származású Anh Tuan divattervezőként vált ismertté a kétezres évek elején, ám a gasztronómia átvette a főszerepet az életében.

December közepétől éjjel is nyitva lesz a százharminc éves New York Café

Újabb mérföldkőhöz érkezett az idén százharminc éves New York Café. A világ legszebb kávéházaként számontartott létesítmény december 13-tól január 6-ig – egyelőre tesztüzemben – éjszakai nyitvatartással, éjféltől hajnal négy óráig várja vendégeit. Ha beválik az elképzelés, márciustól már éjszakai étlappal is várják a látogatókat.

A paszulycsuszpájztól a gulyáslevesig

Mikor jelentek meg az első hazai szakácskönyvek, és milyen ételek szerepeltek bennük? Honnan lehet megtudni, hogy eleink mit ettek valójában?

Fermentálni nem ugyanaz, mint ecetben eltenni télire

A fermentált savanyúságok rengeteg probiotikummal járulnak hozzá a téli időszakban egészségünk megőrzéséhez.