Tizenkét premierrel, köztük klasszikus és kortárs darabok bemutatásával várja közönségét következő évadában a Pécsi Nemzeti Színház, amely hétfőn kezdi meg a bérletárusítást.

A Lipics Zsolt Jászai-díjas igazgató által vezetett intézmény közleménye szerint elsőként az évad a nagyszínházban indul: a Pécsi Balett társulatával koprodukcióban adják elő a művészek A három testőr – avagy a királyné nyakéke című táncjátékot két felvonásban a Harangozó-díjas Vincze Balázs rendezésében.

„Parttalan művészkedés” jellemzi az évad egyik ősbemutatóját, amelynek keretében Vinnai András és Nagy Péter István Vízkereszt vagy amit forgattok című, William Shakespeare majdnem azonos című színművének felhasználásával megírt darabját tekintheti meg a publikum Nagy Péter István rendezésében.

Vajda Katalin Anconai szerelmesek 2. című zenés komédiáját az olasz slágerek, az önfeledt nosztalgiázás és a retro kedvelőinek Vidákovics Szláven rendezi, majd egy bohózat kerül színpadra: A hőstenor című, Ken Ludwig által írt művet Lipics Zsolt rendezi.

A Kossuth-díjas Bozsik Yvette Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusopera című zenés társadalmi szatíráját állítja színpadra, míg a következő évad utolsó nagyszínházi bemutatója Vidákovics Szláven rendezésében a Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készült azonos című dráma lesz.

A kamaraszínházban két új, gyermekeknek és családoknak szóló bemutató várható: Erich Kästner Emil és a detektívek című zenés kalandjátékát Tóth András Ernő rendezi, az Óz, a nagy varázsló című mesebalettet a pécsi tánctársulat adja elő.

Két ősbemutató is kerül a Kamarába: Fejes Szabolcs, az SZFE harmadéves egyetemi hallgatójának rendezésében a Hazám, hazám című sajátos operabeavató, Tóth András Ernő rendezésében pedig Háy János Délvidék című produkciója – a művet a szerző a színház felkérésére írta.

Martin McDonagh filmjei, darabjai napjaink népszerű remekei, ezek közül a Vaknyugat című kerül színre Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas rendező iránymutatásaival, szintén a Kamarában.

A csendes, elmélyülésre alkalmas monodrámák kedvelői sem maradnak produkció nélkül: a friss Kossuth-díjas Visky András darabját, a Júlia – párbeszéd a szerelemről című személyes családi tragédiákat bemutató drámát Füsti Molnár Éva adja elő az N. Szabó Sándor Teremben.