Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTE MK) és a budapesti Színház és Film Intézettel (SZFI) együttműködésben.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara a Zsolnay negyedben. Fotó: Csortos Szabolcs / PTE
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara a Zsolnay negyedben. Fotó: Csortos Szabolcs / PTE

Május 23-án a kari tanács megszavazta az új szakok alapítását és az akkreditációs folyamat elindítását, amit az egyetem oktatási bizottsága is támogatott – áll az SZFI MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.

A szakok között van színművész, színházrendező, a mozgókép alapszakból filmíró, film- és televíziórendező, operatőr, hangmester, filmvágó, gyártásszervező szakirányok, televíziós műsorkészítő, valamint a Művészeti Kar és az SZFI közös oktatási programjában jelenleg is meglévő szakirányú továbbképzések, többek között forgatókönyv- és drámaíró, mozgóképalkotó, dokumentumfilm-alkotó, hatásvilágítás-tervező, előadó-művészeti műszaki vezető, gazdasági vezető, intézményvezető, előadó-művészeti marketing és további szakirányú továbbképzések.

Az új szakok indítását mintegy 50 neves színházi és filmes szakember fémjelzi, a szakfelelősjelöltek között van Balázs Zoltán és Csányi János rendező, Deák Kristóf filmrendező, producer, Goda Krisztina forgatókönyvíró, filmrendező, Gózon Francisco operatőr, Kollányi Tamás vágó, Szabó Gábor operatőr, Tasnádi István forgatókönyv- és drámaíró, rendező, Tuba Mariann vágó, televíziós műsorvezető, valamint Zányi Tamás filmhangtervező.

A közlemény szerint a Lengyel Péter dékán által vezetett Művészeti Karral együttműködve a szakmai fejlesztést vezető Csányi János SZFI igazgató a szakok oktatási programját teljes körűen összehangolta, így kivételes gazdasági hatékonyságú oktatási programot hoztak létre; a szakok hallgatói – mestertanáraikkal együtt – alkotócsoportokat alakíthatnak ki, és akár egész pályafutásukra felépíthetik saját alkotóközösségüket.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tervezett Színház- és Filmművészeti Intézet létrehozása a kar jelenlegi intézeteivel, a Képzőművészeti-, a Zeneművészeti- és a Design és Médiaművészeti Intézettel együtt komplex összművészeti egyetemi portfólió kialakítását teszi lehetővé, amely nemzetközi szempontból is egyedülálló, vonzó művészetoktatási kínálatot hoz létre – áll a közleményben.