A téli szünetet követően vasárnap nyitják meg Mohorán a Tolnay Klári Emlékházat, amely húsvéthétfőtől megújulva várja látogatóit. Idén Béres Ilona életmű-kiállítást is rendeznek.

D_KOM20170930010.jpg
Béres Ilona, a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő a Tolnay Klári Művészeti Díj átvételén Mohorán, 2017. szeptember 30-án. MTI Fotó: Komka Péter

Az emlékház vezetője, Balla István elmondta: Bajza Viktória, Détár Enikő, Horváth Csenge és Pásztor Erzsi színművész, Rátkai Erzsébet jelmeztervező és Solymosi-Tari Emőke zenetörténész a Palóc Classic Historic csapatának veterán autóival érkeznek, valamennyiük jövetelét bejelentik, majd vörös szőnyegen sétálnak az emlékházhoz. A rendezvény műsorvezetője Balló Tibor lesz. Balla István elmondta azt is, hogy Détár Enikő először jár Mohorán, a többi vendég többször is szerepelt már ott.

Vasárnap újranyitják a Nógrád vármegyei emlékházban a Venczel Vera életmű-kiállítást. A 2021-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színésznő tiszteletére múlt év őszén állították össze a tárlatot. Venczel Vera 2016-ban Mohorán vette át a Tolnay Klári születésének 100. évfordulóján alapított Tolnay Klári Művészeti Díjat. Az Egri csillagokban Cecey Évát alakító színésznő a nógrádi faluban járt 2017-ben is, amikor ünnepi rendezvényt tartottak a film forgatásának 50. évfordulója alkalmából.

Az emlékházban állandó kiállítás is fogadja a látogatókat, a tárlat Tolnay Klári életét és életművét bemutató fényképekből, személyes használati tárgyakból, családi ereklyékből, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökből áll, az első kiscipőtől az utolsóig.

Balla István tájékoztatása szerint a Venczel Vera-kiállítás május végéig látogatható, ezután Béres Ilona életmű-kiállítására készülnek.