Kovács Patrícia, Ötvös András, Hullan Zsuzsa, Dino Benjamin, Valló Péter, Kovács Krisztina, Auer Alexandra és Keresztes Tamás munkáját is díjjal ismerték el a Vígszínház évadzáró társulati ülésén. A teátrum három játszóhelyének összlátogatottsága közel 95 százalékos volt, a 2023/2024-es évad 589 előadására mintegy 343 ezer néző váltott jegyet.

Vígszínház évadzáró dijazottak. Fotó: Juhász Éva / Vígszínház
Fotó: Juhász Éva / Vígszínház

A hagyományoknak megfelelően a Vígszínház évadzáró társulati ülésén több művészeti díjat is átadtak. A társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri az évad legjobb alakításaiért járó Ajtay Andor Emlékdíjakat Kovács Patríciának és Ötvös Andrásnak ítélte oda. A Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó A kiscsillag is csillag díjat Hullan Zsuzsa nyerte el.

A zsűri a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal a Vígszínház tagjai közül azt a munkatársat jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét. A díjat idén Kovács Krisztina irodalmi munkatárs kapta.

A társulat titkos szavazatai alapján a legjobb 32 év alatti színésznek járó Hegedűs Gyula-emlékgyűrű díjazottja Dino Benjamin.

A Czapp György által alapított Venczel Vera Emlékdíjat, amellyel minden páros évben az évad legjobb díszlettervezőjét, páratlan évben a legjobb jelmeztervezőjét jutalmazzák, 2024-ben Auer Alexandra és Keresztes Tamás nyerték el a Pinokkió díszleteiért. A Harsányi Zsolt Emlékdíj odaítélésénél az alapító szándéka szerint fontos szempont, hogy a díjazott sokat tegyen a magyar nyelv ápolásáért. A díj kuratóriuma idén Valló Péter rendezőt, a Vígszínház művészeti tanácsadóját választotta, kiemelve egész vígszínházi életművét, amelynek legutóbbi értékes állomása a Magyar Elektra.

A társulatért végzett odaadó munkájáért Láposi Réka művészeti főtitkár, Markó Angéla gazdasági vezető és Sánta György produkciós igazgató Vígszínház-díjat vehetett át. Az Üzemi Tanács által alapított Aranyforgó-díjat, amellyel a műszaki és adminisztratív kollégákat díjazzák, Gál Tünde súgó és Horinka János korábbi világosítótár-vezető kapták.

Az évadzárón a társulat jubiláló tagjait is köszöntötték. Kujalekné Gebhardt Steffi a férfi szabóság vezetője negyven éve, Bóta Zsolt színpadmester-helyettes, Bakonyi Zoltán fővilágosító, Henri Zoltán a bútortár vezetője és Vörösné Ackermann Éva bérszámfejtő 35 éve, Illyés Ákos főmérnök harminc éve hűséges tagja a Vígszínháznak.

Az évad legtöbbet játszó színművésznői Márkus Luca 154, Szilágyi Csenge 140 és Waskovics Andrea 133 előadással, míg a színművészek közül Szántó Balázs 166, Zoltán Áron 159, Brasch Bence pedig 154 alkalommal lépett színpadra.

A teátrum új gazdasági igazgatója Pánczél Sándor. Az évad végével Antóci Dorottya és Kopek Janka szabadúszóként, míg az egyetemi gyakorlatát a Vígszínházban töltő Varga-Járó Sára a 2024/2025-ös évadban társulati tagként folytatja munkáját. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Gál Réka Ágota továbbra is a Vígben tölti gyakorlatát, Molnár András és Nyomárkay Zsigmond pedig a következő évadban a teátrumban kezdi meg gyakorlatát.

A Vígszínház 2024/2025-ös évadának első bemutatója szeptember 21-én ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a Liliomfi lesz, míg a Pesti Színházban október 5-én az Egy nő anatómiáját Alföldi Róbert állítja színpadra. Az ember, aki elvesztette az időt Bodó Viktor, a Büszkeség és balítélet Valló Péter rendezésében lesz látható a Vígszínházban, a Pesti Színházban Rudolf Péter Az imposztort, Novák Eszter a Rémségek kicsiny boltját rendezi. Az új bemutatókra és a repertoár korábbi darabjaira is többféle bérletet kínál a színház, a szeptemberi és októberi előadásokra június végén kezdődik a jegyértékesítés.