Június 15-éig több árverést is rendez a Nagyházi Galéria és Aukciósház olyan műalkotások bemutatásával, amelyek nemcsak a nagyközönség, de a szakmabeliek előtt is kuriózumnak számítanak.

A bivalyon ülő lány.jpg
Ligeti Miklós: A bivalyon ülő lány – kútszobor (1911)

Az aukció kiemelt tételei az 1911-es torinói világkiállításra Ligeti Miklós által készített eredeti és elveszettnek hitt Zsolnay kerámia, amely méreteit tekintve a magyar piacon az eddigi legnagyobbnak számít. Címe: A bivalyon ülő lány. A licitharc 36 millió forint kikiáltási árról indul.  

Turini Világkiállítás Víziudvara.jpg
Az 1911-es torinói világkiállítás magyar pavilonja a Ligeti Miklós tervezte kútszoborral. Forrás: Köztérkép

Szintén kiemelt tétel az aranycsapat 1953-as, Wembley Stadionban aratott győzelme után aláírásokkal megtöltött vendégkönyve. „Az évszázad meccsét” az angol futballválogatott ellen játszották, melyen a Puskás Ferenc vezette magyar nemzeti tizenegy győzedelmeskedett 6:3 arányban. A vendégkönyvben a játékosok és feleségeik kézjegyén kívül az akkori időszak diplomatáinak és delegáltjainak szignóit is megtalálhatjuk. A szignókat a Puskás Múzeum is jóváhagyta.

Különleges és a magángyűjtők számára is izgalmas lehetőség lehet egy Rippl-Rónai József által készített festmény megvásárlása. Az aukción egyéb neves 20. századi magyar festők – Czóbel Béla, Kondor Béla, Hincz Gyula – munkáira is lehet licitálni, de 15–17. századi reneszánsz és barokk festmények, bronz kisplasztikák és reliefek szintén szerepelnek a kínálatban.

Az árverést megelőzően két alkalommal kiállításon is megtekinthető a közel 1500 tétel.

További információk itt találhatók.