A Mákvirág és a Zöld málna lettek idén Magyarország tortái

Művészet

A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet, hazánk cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű alkotása lett.

Kovács Alfréd cukrász bemutatja Magyarország tortáját az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében 2024. augusztus 1-jén. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Kovács Alfréd cukrász bemutatja Magyarország tortáját az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében 2024. augusztus 1-jén. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Az Országházban tartott díjátadón – ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták – Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, a Mákvirág torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a fekete ribizli is.

Az idén 18. alkalommal meghirdetett versenyen a jelentkezőknek úgynevezett szuperélelmiszereket kellett felhasználniuk, a szervezők ugyanis a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet. A második helyezett Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) Rigófütty nevű tortája lett, míg a harmadik helyen Novák Ádám és Domonkos Noémi (Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) Fekete gyöngy elnevezésű alkotása végzett. Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke a Zöld málna tortát bemutatva elmondta, hogy abban a pisztácia a piskótában és mousse formájában is megjelenik, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által és a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével megrendezett verseny második helyezettje szintén a győztesek alkotása, a Fűszeres Vilmos elnevezésű kreáció, míg a harmadik helyen Gyuris László és Reisinger Ferenc (Virág Cukrászda és Kávéház, Szeged) Intuíció nevű alkotása végzett. A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.

Csonka László cukrász és Novák Ádám mestercukrász (b-j) bemutatja Magyarország cukormentes tortáját. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Csonka László cukrász és Novák Ádám mestercukrász (b-j) bemutatja Magyarország cukormentes tortáját. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be az eseményen. A nyertes a Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Nagyapám kenyere burgonyával lett, az innovatív kenyerek mezőnyében ugyanezen sütöde jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyere lett az első. A tavaly bevezetett, idén sós változatban meghirdetett sétálósütemény kategóriában a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztorreggelije – egy juhtúróval, sonkával, lila hagymával töltött, szegedi paprikával színezett francia croissant – érdemelte ki az első helyet.

Idén 13. alkalommal hirdették meg a kenyerek versenyét, amelyre majdnem száz terméket neveztek a három kategóriában. Ez minden idők legtöbb nevezése, ráadásul ezúttal a versenyzők között sok fiatal sütőipari szakember is megmérettette magát.

Magyarország tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában. További információ és augusztus 17-től a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon. A cukormentes országtortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.