D__HR20240801025_16.jpg

A Mákvirág és a Zöld málna lettek idén Magyarország tortái

A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet, hazánk cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű alkotása lett.

Az Országházban tartott díjátadón – ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták – Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, a Mákvirág torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a fekete ribizli is.

Az idén 18. alkalommal meghirdetett versenyen a jelentkezőknek úgynevezett szuperélelmiszereket kellett felhasználniuk, a szervezők ugyanis a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet. A második helyezett Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) Rigófütty nevű tortája lett, míg a harmadik helyen Novák Ádám és Domonkos Noémi (Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) Fekete gyöngy elnevezésű alkotása végzett. Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke a Zöld málna tortát bemutatva elmondta, hogy abban a pisztácia a piskótában és mousse formájában is megjelenik, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által és a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével megrendezett verseny második helyezettje szintén a győztesek alkotása, a Fűszeres Vilmos elnevezésű kreáció, míg a harmadik helyen Gyuris László és Reisinger Ferenc (Virág Cukrászda és Kávéház, Szeged) Intuíció nevű alkotása végzett. A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.

Csonka László cukrász és Novák Ádám mestercukrász (b-j) bemutatja Magyarország cukormentes tortáját. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Csonka László cukrász és Novák Ádám mestercukrász (b-j) bemutatja Magyarország cukormentes tortáját. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be az eseményen. A nyertes a Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Nagyapám kenyere burgonyával lett, az innovatív kenyerek mezőnyében ugyanezen sütöde jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyere lett az első. A tavaly bevezetett, idén sós változatban meghirdetett sétálósütemény kategóriában a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztorreggelije – egy juhtúróval, sonkával, lila hagymával töltött, szegedi paprikával színezett francia croissant – érdemelte ki az első helyet.

Idén 13. alkalommal hirdették meg a kenyerek versenyét, amelyre majdnem száz terméket neveztek a három kategóriában. Ez minden idők legtöbb nevezése, ráadásul ezúttal a versenyzők között sok fiatal sütőipari szakember is megmérettette magát.

Magyarország tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában. További információ és augusztus 17-től a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon. A cukormentes országtortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.

Ez is érdekelheti

A Spicces füge respektus lett idén Magyarország tortája

A szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrászmestere, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet.

Ne csak a világkonyha terén kergessük a Michelin-csillagot, hanem építsünk a saját hagyományainkra

Fehér Béla a szövegeiben megjelenő gasztronómiai elemekről, a regényeivel kapcsolatos félreértésekről és a magyar konyha történetében előforduló vándorhibákról.

Ha egy katakönyöke nevű étel mellett ott lenne a gulyásleves, melyiket választaná?

A hungarikumok listáján egyedüli vendéglátóhelyként szereplő Gundel étterem vezető séfjével beszélgettünk.

Omlettek és úritökök: öt irodalmi mű, amiben megjelenik a gasztronómia

József Attila a libasültről álmodozik, de egzotikus konyhát tár elénk Jókai is, majd végül Karinthy árulja el, hogy mi lett a kolbászos lecsóval.