fbpx

Budapest teli van faluval – Indul a Radnóti Színház podcastsorozata

11 beszélgetés, 18 színész, 29 író, 37 szöveg idézi meg a 150 éves fővárost a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös podcastsorozatában.

A Radnóti Színház ezer szállal kötődik a magyar irodalomhoz számos estjén és közel 30 éves, a Magvető Kiadóval folytatótt együttműködésén keresztül. Budapest szívében helyezkedik el, test nélküli épületét öt ingatlannal közös határfalai alkotják. Különlegessége nemcsak furcsa építészeti jellegéből vagy előadásaiból adódik, hanem szellemi kötődéseiből és együttműködéseinek erejéből is. A Budapest teli van faluval podcastben a színház fő együttműködő partnere a Fővárosi Vízművek, amely sajátos víztárolóival és alagútrendszereivel járul hozzá a főváros építészeti sokszínűségéhez. A 37 kortárs és modern magyar szépirodalmi szöveget tartalmazó válogatás Budapestről, a budapesti életérzésről, a városhoz kapcsolódó legendákról, emberekről szól. Az elmúlt száz év magyar irodalmából Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője válogatta a szórakoztató, érdekes, várostörténeti szempontból is értékes alkotásokat, amelyeket a Radnóti Színház művészei olvasnak fel. A novellák, versek inspirációt adnak, felvetnek egy-egy témát, vagy irodalmi kulisszát teremtenek a beszélgetések köré.

Az adásokban az irodalmi alkotások mellett Budapesthez kötődő, annak történetét és kultúrtörténetét jól ismerő városszeretők, városlakók beszélgetnek Budapestről, a budapestiségről, a fővároshoz fűződő viszonyukról Bojár Iván Andrással. Többek között Nyáry Krisztián, Hajdu Szabolcs és Co Lee mesél arról, kinek hol van a faluja ebben a városban. Emellett ismert színészek (például Bata Éva, Nagy Márk és Tóth Ildikó) olvasnak fel. A beszélgetések között Bereményi Géza, Esterházy Péter, Háy János, Ottlik Géza, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna és további neves írók, költők művei hangzanak el.

A sorozat első része 2023. november 17-én, pénteken, Budapest születésnapján hallható a Spotify-on és más podcast-csatornákon, a további epizódok hetente kerülnek adásba. A podcast a Fővárosi Önkormányzat Kulturális szakmai együttműködések támogatása címet viselő pályázata és a Fővárosi Vízművek támogatásával valósult meg.

Fotó: Gordon Eszter

A rovat további cikkei