floris.jpg

Csokoládék és torták Budapesttől a londoni Sohóig

Kurátori tárlatvezetést tart a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Floris – Csokoládék és torták Budapesttől a londoni Sohóig című cukrásztörténelmi időszaki kiállításában dr. Sári Zsolt január 18-án.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítása azt a kalandos életutat mutatja be, melyből kiderül, hogy valójában ki is volt Floris Frigyes: tehetséges marketinges, kreatív cukrász és csokoládékészítő, aki két évtizeden át készítette Winston Churchill születésnapi tortáit, vagy netán kém? 

Ha Floris Frigyes ma élne, meglepően gyakran feltűnne a sajtó valamelyik bugyrában; hol szalagcímként reklámoznák: „Megnyitotta a Vörösmarty téren gyönyörű kávéházát!”, „Európában már az ötödik bonbonüzlete!”, „Mecénása a tehetséges iparművésznek”… majd rögvest a következő oldalon: „Egy híres cukrász tündöklése és bukása! … „Floris Frigyes egy angol csokoládégyár nagy fizetésű vezetője”… „A világhírtől a kényszeregyezségig!”, „Londonba költözött a híres csokoládégyáros!” … „Új gyárat alapít: gumicukor Magyarországon!”; de valószínűleg nem lenne rest a bulvár felkapni a Floris-bál részleteit vagy egy általa készített pazar születésnapi torta fotóriportban történő bemutatását sem.

A magyar cukrászipar elfeledett személyét eredetileg Friedler Frigyesnek hívták, és több mint száz éve indult budapesti karrierje. Első üzletének adta a Floris nevet, amelyet azután maga is felvett. Szakmai tudásán kívül rendkívüli üzleti tehetséggel is rendelkezett, szolidan induló kis vállalkozása hatalmas ipari és kereskedelmi érdekkörré terebélyesedett, pesti üzletei mellett gyárai, vállalkozásai támadtak, a Margitszigeten elegáns cukrászdát, sőt bárhelyiséget is létesített, Berlinben, Bécsben, sőt Prágában is előkelő üzletek homlokán díszelgett a neve. Olyan művészek formálták Floris arculatát, mint Kozma Lajos, Dankó Ödön, Kaesz Gyula, Galambos Margit és Gádor István.

Az időszaki kiállítás január 18-i tárlatvezetésére itt lehet jelentkezni.

Ez is érdekelheti

„Mindegyik süteményünk mögött van valamilyen filozófia” – Mihályi László mestercukrásszal beszélgettünk

Mihályi László nevét szélesebb körben akkor ismerhette meg a gasztronómia iránt érdeklődő hazai közönség, amikor 2004-ben előrukkolt újragondolt Dobos-desszertjével, majd 2009-ben kijutott a Coupe du Monde de la Pâtisserie-re, a lyoni cukrász-világbajnokság döntőjére. Interjú.

Egy máig népszerű magyar desszert, amit a véletlen ihletett

A pesti cukrászmester, Dobos C. József találmánya, a ma már hungarikumnak számító dobostorta 1885-ben debütált a nagyközönség előtt. Első kóstolói között volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József. Vajon milyen véletlennek köszönhetően született meg a legendás desszert? Podcast ajánló.

Az urak között úr: Émile Gerbeaud

Száz éve halt meg Émile Gerbeaud, a legendás cukrász, akiről süteményt neveztek el.

Erdélyi lakoma Budapesten

Az Egy magyar úr New Yorkból – Kövi Pál és az Erdélyi lakoma című, új időszaki kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a legendás magyar gasztronómus és üzletember életét és munkásságát tárja a látogatók elé.