A szakmai év magyarországi programjának központi kiállítása, a szeptember 4-ig látogatható II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon külön szekcióban tekinti át az üveg anyagának huszadik századi magyar innovációit, köztük az amerikai találmányként elhíresült „Tiffany-üveggel”, vagyis az irizáló üveggel, amely valójában Pantocsek Leó Valentin, a zlatnói üveggyár mérnökének 1856-os találmánya.

Az üveg nemzetközi éve a Múzeumok éjszakájával együttműködésben június 24. és 26. között indítja el a mobil üveghutaprogramját a Műcsarnokban.

A háromnapos rendezvényen közreműködik Jan Vyskocil cseh üvegművész és üvegfúvó mester, aki a Múzeumok éjszakája hétvégéjére a saját maga által tervezett és készített mobil felszerelését hozza el Budapestre, hogy az üveg hagyományos kézi megmunkálását magyar és további nemzetközi üvegművészek bevonásával szemléltesse az érdeklődő közönség számára.

Június 24-én, az Üvegművészek éjszakáján kortárs üvegművészek társaságában belobbantják a lángokat az üvegolvasztó kemencében. Szombaton és vasárnap, a Bohémok éjszakáján és a Múzeumok éjszakája utónapján a Parádsasvári Üvegmanufaktúra családi programokkal várja az érdeklődőket, ahol az üvegfújás technikáját is kipróbálhatják a tombolán szerencsével járt gyerekek.

Délután szintén a családoké a főszerep, kaleidoszkóp-, homokkép- és üveggyöngykészítő workshoppal és tombolával is készülnek a szervezők, majd egészen éjfélig testközelből lehet végignézni Jan Vyskocil cseh üvegművész magyar üvegművészekkel közös workshopját, ahol együtt alkotnak különleges üvegtárgyakat. Az eseményen többek között részt vesz Görömbei-Kohut Luca, Lendvai Péter Gergely, Kunckel Zoltán és James Carcass Magyarországon élő brit üvegművész is.

A nyitóképen a mobil üveghuta szerepel.