A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!

A kovász az ősidők óta velünk van, mégis egy pandémia kellett hozzá, hogy újra felfedezzük magunknak. Bár a kovász mindig változott – évszaktól, lisztminőségtől és a háziasszony kezétől függően –, elég hozzá három összetevő: víz, liszt és egy nagy adag gondoskodás.

A legújabb tanulmányok eredményei is igazolják az ősi tanításokat: a kovászos kenyér kedvezőbb az emberi test számára, mint az élesztős kenyér fogyasztása. A kovászos kenyerek a hosszú érési idő alatt lebontják a szénhidrátokat, így az ilyen kenyér vagy pékáru nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A kovász és a „jó” baktériumok előemésztik a glutént (fehérjét) a kenyérben, így azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek, könnyebb megemészteni a kovásszal készült pékárukat.

A Petőfi Akadémia epizódjából kiderül, régen miért nem etették a kovászt, mit jelent a csapkodásos módszer, és az is, hogy meddig kell dagasztani a tésztát. A Petőfi Akadémia további epizódjai ide kattintva érhetők el.

Ez is érdekelheti

A régmúlt vidéki életformát idézi az ország idei kenyere

A XIV. Szent István-napi Kenyérverseny győztese az Alföldi Pajta kenyér tönkölyliszttel lett, az innovatív kenyerek kategóriáját a Mediterrán kenyér extra szűz olívaolajjal nyerte meg.

A világ legrégebbi kenyerére bukkantak

Habár a régészet szóról elsőre épületek és emlékművek jutnak eszünkbe, nyugodtan gondolhatnánk élelmiszerekre is.

Gyógyszer volt a pálinka, de ötvenegy fok alatt vigyázni kellett vele

Mi kell a jó pálinkához? Jó gyümölcs. De vajon mitől jó a gyümölcs és egyáltalán milyen fajtákból érdemes elkészítenünk a nedűt? Egy biztos: az alapanyagnak tisztának kell lennie.

Minél kevesebbet gyúrjuk, annál szebb lesz a kolbászunk

Mi az az összetevő, ami nem hiányozhat egy kolbászból, hogy gyulai legyen? A Petőfi Akadémia videójában a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke árulja el a titkokat!