A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és Királyhelmec Önkormányzata az Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg Szlovákia?Magyarország Programja jóvoltából a Széphalmon alkotó és nyugvó nagy nyelvújító és irodalomszervező, Kazinczy Ferenc álmát valóra váltva, Széphalom örökségét megelevenítve a régi kulturális életét kívánja fellendíteni. A december 14-ei projektindító sajtótájékoztatón a partnerek bemutatták a programot, a közös célokat és a várható eredményeket. A program minden remény szerint a széphalom?királyhelmeci kistérség kulturális értékeinek megújításával méltó lesz az elődök szelleméhez, felkelti az ifjú generáció érdeklődését és tovább erősíti Magyarország és Szlovákia kapcsolatait. Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója elmondta, hogy a pályázattal megvalósuló fejlesztés egy történelmi távlatokat felvillantó program. Ezzel a lehetőséggel Kazinczy visszakerülhet az őt megillető helyre: amit ismerünk a leírásokból, a levelekből, a kutatásokból.

4_Kazy_haza_Jakobey

 

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere hangsúlyozta: az európai uniós Interreg Szlovákia?Magyarország Együttműködési Program által támogatott projekt célja szélesíteni a felső bodrogközi régió kulturális és turisztikai kínálatát. A királyhelmeci szabadtéri színpad felújítása mellett a térség kulturális és természeti értékeit mobiltelefonos applikációk és turisztikai kiadványok, kisfilmek segítségével fogják népszerűsíteni, valamint kijelölnek tíz tematikus útvonalat is ? fűzte hozzá.

 

Czifra Mariann, a PIM tudományos munkatársa, a projekt vezetője ismertette a projekttel kapcsolatos múltat, jelent és a várható jövőt. Bemutatta Kazinczy Ferenc korát és az író jelentőségét, a család széphalmi birtokát és a kertet, amely terület Kazinczy életében ötvenszer akkora volt, mint napjainkban. Felhívta a figyelmet az idő elteltével egyre jelentősebb Kazinczy-kultuszra is. Elmondta, hogy az Interreg pályázat jóvoltából lehetővé válik, hogy az épített és a szellemi Széphalom újra össze tud kapcsolódni és ezzel méltóképpen megidézhető Kazinczy szellemi öröksége.

 

Az eseményen kiderült: a társfinanszírozás maximális mértéke 1 641 792 euró, a teljes projekt költségvetése pedig 1 931 521 euró. A kétéves futamidejű projekt keretei között 2019 végéig a királyhelmeci amfiteátrum felújítása, valamint a széphalmi kert legszebb állapotába való visszaállítása várható. A fejlesztések révén olyan kulturális központot kívánnak létrehozni, amely összeköti a jobb sorsot érdemlő régió kincseit. Ennek érdekében a két év során összegyűjtik a térség turisztikai, kulturális és természeti értékeit. A közös örökséget az ide látogatók számára ? ahogyan a 19. század elején Kazinczy is tervezte Széphalmot ? a legmodernebb köntösben kínálják. Mobiltelefonos applikációkkal igénybe vehető, turisztikai kisfilmekkel bemutatott, internetes gyűjtőportálon böngészhető 10 tematikus utat fejlesztenek. A fejlesztések eredményeiből az iskoláskorúak és az oktatási célok sem maradnak ki: tanárok számára módszertani programcsomaggal és diákcsereprogrammal készülnek.

1_Ender_Kazy
Kazinczy Ferenc

 

A sajtótájékoztatón Cziffra Mariann elmondta: a projekt valóra váltja Kazinczy Ferenc álmát, amelyet ő anyagi okok miatt sosem tudott megvalósítani. Az író ugyanis 1794-ben jutott az általa Széphalomnak elnevezett birtokhoz, amelyre tízhelyiséges házat építtetett és angol parkot tervezett. A rabságból szabadulva, teljesen elszegényedve azonban sosem tudta véghez vinni elképzeléseit. A birtokot később a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vásárolta meg, amely impozáns, Ybl Miklós által tervezett mauzóleumot emeltetett Kazinczy elbontott otthona helyére. A Kazinczy-kultuszt ma a PIM által fenntartott, 2008-ban átadott A Magyar Nyelv Múzeuma ápolja Széphalmon, az egykori birtok nagy részét felölelő park azonban nem sokat változott az elmúlt évtizedekben ? idézte fel Cziffra Mariann. A következő két évben projekt keretében átalakul a mauzóleum épületében látogatható, évtizedek óta változatlan kiállítás, a kertészlakot pedig a modern igényeknek megfelelő alkotóházzá építik át.

Kultúra.hu/MTI