„A mai világban, azt gondolom, majdhogynem mindegy, milyen könyvet ragadsz magadhoz. A lényeg, hogy fogd meg azt a könyvet és olvass” – mondja Gubik Petra színésznő, s milyen igaza van! Ő maga a verseskötetek mellett legszívesebben életrajzi írásokat vesz kézbe, mint ahogy – teljesen véletlenül – a két gitáros, Kékkői Zalán és Szabolcsi Bence (Fészek) is előszeretettel barangol egy-egy legendás zenész életművében. Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója a pillanatnyi hangulatától függően választ magának útitársat, míg Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész gondosan megválogatja a nyári utazásra szánt olvasmányait.

Farkas Ferenc

Farkas Ferenc a 95. Ünnepi Könyvhéten 2024.06.14-én /Fotó: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu
Farkas Ferenc a 95. Ünnepi Könyvhéten/Fotó: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu

A könyvtári hivatás mellett aktívan túrázom, évi három-négyezer kilométert teszünk meg – elsősorban Magyarországon –, ezekről az utakról (a Facebookon, a Nekem szülőhazám oldalamon) különböző kedvcsináló tartalmakat osztok meg. Az ilyen egy- vagy többnapos utakra jellemzően tömegközlekedéssel megyünk, így van idő és lehetőség útközben olvasni. Jelenleg Stephen Fry Mítosz című kötete, Bergsveinn Birgissontól az Elevenélet-patak, Fekete Istvántól a Ballagó idő és Anthony Doerrtől a Felhőkakukkvár van soron. Ebből valószínűleg kitűnik, hogy párhuzamosan szoktam olvasni különböző könyveket és pillanatnyi hangulattól függ, hogy melyik kerül éppen sorra. A következő mű pedig valószínűleg Háy Jánostól a Boldog boldogtalan lesz, mert kedvelem a tűpontosan megfogalmazott, lényeglátó mondatait, de a könyvheti újdonságok közül is biztosan adódik valami, ami elcsábít. 

Szabolcsi Bence (Fészek)

Szabolcsi Bence (Fészek) 2024. 06. 20-án – Fotó: Hegyi Júlia Lily / Kultúra.hu
Szabolcsi Bence (Fészek) – Fotó: Hegyi Júlia Lily / Kultúra.hu

Utazásaim során különböző tematikájú olvasmányokat szoktam magammal vinni. Szeretem, ha lehetőségem van mindig az aktuális hangulatomhoz illően választani, ezért sokszor három-négy könyvet is elpakolok indulás előtt. Ezek között biztosan szerepel valamelyik régi kedvencem, ilyen például Weöres Sándor: A teljesség felé, ami egy örök érvényű bölcsességgyűjtemény, a legtökéletesebb füveskönyv. Évek óta foglalkoztatnak az összefüggések, amelyeket Feldmár András A tudatállapotok szivárványa érint, az elmúlt időszakban minden utazásra magammal vittem, nagyon mély gondolkodásra késztető könyv. Gyakran lapul a táskámban verseskötet, legutóbb gimis korom nagy kedvence, Závada Péter Roncs szélárnyékban című kötetét és a tavaly megjelent A muréna mozgását választottam. Ezek mellett imádom a zenészbiográfiákat, lebilincselő és szórakoztató a nagy példaképeim önéletrajzait olvasni. Hosszú utakra vittem már magammal Sting, Steven Tyler, John Coltrane, Steve Lukather, Ozzy Osbourne és még számtalan művészegyéniség életét feldolgozó könyveket, ehhez a tematikához kapcsolódó friss olvasmányélményeim például Mohai Tamás, Tóth János Rudolf vagy Laár András kötetei.

Gubik Petra

Gubik Petra – Fotó: Hegyi Júlia Lily
Gubik Petra – Fotó: Hegyi Júlia Lily

A mai világban, azt gondolom, majdhogynem mindegy, milyen könyvet ragadsz magadhoz. A lényeg, hogy fogd meg azt a könyvet és olvass. Én leginkább ma is papírkötésű, nyomtatott könyvet olvasok szívesen, az az igazi. Az olvasás élménye gazdagítja a fantáziát, a szókincset, megnyitja az elmét és mindemellett kikapcsol. Igazi énidő. Olyankor kizárod a külvilágot. Csak te vagy és a könyv. A verseskötetek mellett kedvenceim közé tartoznak az életrajzi regények. Tanulságosak, információdúsak, és attól a tudattól, miszerint megtörtént, valós eseményeket ír le a szerző, rendkívül izgalmas filmként pereg le a történet a szemeim előtt. Most épp Visky András Kitelepítés című regényét kezdtem el. Megrendítő történet egy családról, amely a kiszolgáltatottság, megalázottság közepette is képes erőt meríteni a szeretetből.

Kékkői Zalán

Kékkői Zalán – Fotó: Antal Dániel / Kultúra.hu
Kékkői Zalán – Fotó: Antal Dániel / Kultúra.hu

Általában a családommal utazom, és a három gyerek mellett esély sincs az olvasásra, de ha a kérdést pontosíthatom úgy, hogy egy lakatlan szigetre mit vinnék magammal, akkor lenne pár ötletem. Mondjuk Presser Gábor Presser könyve, Dave Grohl A történetmondó című önéletrajzi írása, valamint Nádas Péter Párhuzamos történetek I-III. című alkotásai.

Nyáry Krisztián

Nyáry Krisztián – Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu
Nyáry Krisztián – Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

Nekem az a handicapem, hogy nemcsak a hobbim, hanem a munkám is az olvasás. Ezért aztán vár rám jó néhány olyan kötet, amit vagy azért kell elolvasnom, mert egy könyvet írok annak felhasználásával, vagy pedig podcastet vezetek, amelyben magával a szerzővel beszélgetek az adott szövegről. Ez persze a jó problémák közé tartozik, csak így aztán nekem is dagad egy polc, amin a kedvtelésből félretett olvasmányok várják, hogy végre leemeljem őket. Ennek ellenére a legközelebbi utazásomra mindenképp magammal viszem Darvasi László Neandervölgyiek című háromkötetes nagyregényét, amit valószínűleg nem lesz időm egy szusszal végigolvasni – pedig nagyon szeretném –, így ez inkább csak egy terv marad a nyárra. Nagyon szeretek nyáron krimit olvasni, ezért Zajácz D. Zoltán Sötétség Malmőben című regénye sem maradhat ki az utazótáskából. Emellett szeretném elolvasni Daniel Kehlmann Mozgóképét, Ablonczy Balázs Az utolsó nyár című történelmi kismonográfiáját, valamint Ács Bori Az elfelejtett magyar konyha című recepteskönyvét.