A Goda Gábor alapította Artus sok éve ad otthont a legkülönbözőbb műfajban és stílusban alkotó képző- és iparművészeknek. Az ArtusLakók időről időre megmutatják magukat kiállításokon és nyitott műterem-látogatásokon. Legközelebb május 21. és 26. között engednek betekintést az alkotófolyamatokba.

Szüts Miklós festés közben. Fotó: Nagy Károly
Szüts Miklós festés közben. Fotó: Nagy Károly

Az Artus Tavasz két pilléren álló, hatnapos esemény, amelyen betekinthetünk az Artus színfalai mögé: a színházba, a galériába és a képzőművészek műtermeibe. Egy vezetett bejáráson az arra kíváncsiak megismerhetik a stúdió épületét, és különböző történeteket hallhatnak az Artus tagjaitól. A programsorozat alatt a műtermek ajtajai nyitva állnak, a művészek fogadják a látogatókat, bemutatják munkáikat, és bepillantást engednek munkafolyamataikba. Az érdeklődők a műtermek mellett az emeleten egy válogatást tekinthetnek meg az itt dolgozó művészek munkáiból, a galériában pedig Nádor Tibor és Kontor Enikő Inter című közös kiállítása látogatható. A nyitott műhelyek programjaiban 13 képzőművész – Andrási Edina, Bálint Ádám, Csató József, Csekő Andrea, Fischer Balázs, Forrai Ferenc, Kaszás Konrád, Knyihár Bence, Nagy Géza, Nádor Tibor, Sinkovics Ede, Szlávik Barbara és Varga Virág – vesz részt.

Az esemény másik fontos része a Goda Gábor Társulata és az ArtusLakók közös performansza, a Szüts Miklós képzőművész emlékére születő Kérész Művek 82. – Szeretettel Miklósnak! Az előadás egyetlen nap alatt jön létre. A társulat művészei előre megadott témára, egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre egy új, egyedi, egyszeri és megismételhetetlen performanszeseményt. Így minden Kérész Művek egyszerre premier és darabtemetés, előadás először és utoljára. Ami aznap este történik, az abban a formájában soha többet nem látható. Szokatlan, izgalmas és kiszámíthatatlan élmény minden résztvevő számára. Nincs színpad, sem nézőtér, a nézők és a művészek mint egy kávéházban, asztaloknál ülve kötetlenül beszélgethetnek, miközben folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók történnek körülöttük.