Június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimivígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek legnagyobb ünnepe, új nevén a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál.

megy_still__foszereplok_16.jpg
Jelenet a Ma este gyilkolunk című filmből

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, 12 helyszínen közel 100 magyar filmet láthatnak a filmbarátok jelképes 500 forintos áron, és mintegy 50 film alkotóival találkozhat a közönség.

Június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk premier előtti gálavetítésével kezdődik a MOZ.GO, ahol jelen lesz többek között Fazakas Péter rendező és a főszereplő, Kern András, valamint Pogány Judit, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás és Koltai Róbert. Június 13-án a veszprémi Hangvillában láthatja a közönség a tavalyi év legnagyobb magyar sikerét, a legtöbb díjra jelölt, Semmelweis című alkotást. A filmet elkíséri Koltai Lajos rendező, Mészáros Blanka és Nagy Katica főszereplő. Aznap az Agórában vetítik a Cicaverzum című romantikus vígjátékot. A film után a közönség találkozhat Szeleczki Rozália rendezővel és Csobot Adéllal.

Ők tudják mi a szerelem_fotókredit_FilmPositive.jpg
Blaskó Péter és Udvaros Dorottya az Ők tudják, mi a szerelem című filmben. Fotó: FilmPositive

Csütörtökön a Hangvillában lesz a díszbemutatója az Ők tudják, mi a szerelem című filmnek. Hubay Miklós legendás darabját a Nemzeti Színház színpada után a kamerák előtt is megrendezte Rátóti Zoltán. A vetítés után jelen lesznek a film alkotói, köztük a rendező és Udvaros Dorottya.

Június 14-én látható a Köntörfalak. Dyga Zsombor alkotását a május végén elhunyt Tompos Kátya emlékére vetítik le, aki élete egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta a sajátos hangvételű kamaradrámában. Aznap a balatonfüredi Balaton Moziban az Országház építészeti, történelmi és iparművészeti gazdagságát bemutató, Az ország háza című dokumentumfilm készítőivel is találkozhat a közönség. A Hangvillában lesz a Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig premierje az alkotók és a zenekar részvételével.

Lefkovicsek_jelenetfoto2_Mozinet.jpg
Bezerédi Zoltán és Szabó Kimmel Tamás a Lefkovicsék gyászolnak című film egyik jelenetében. Fotó: Mozinet

Pénteken a veszprémi Lohonyay Vendéglő különleges gasztroprogrammal készül. A Lefkovicsék gyászolnak című filmhez kapcsolódóan lecsó, friss kovászos kenyér, smarni és egy pohár bor vagy limonádé mellett Breier Ádám rendezővel és Bezerédi Zoltán főszereplővel beszélgethetnek az ínyencek. Aznap a História Kertben vetítik a filmet, utána közönségtalálkozó lesz a két alkotóval, míg a Hangvillában a Valami madarak lesz műsoron, utána beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Szacsvay Lászlóval.

Június 15-én a Fotonban a Variety szerint „minden idők egyik legepikusabb európai tévés produkciójá”-hoz, a télen a képernyőre kerülő tízrészes Hunyadi-sorozathoz kapcsolódóan lesz kerekasztal-beszélgetés. Két rendező, Nagypál Orsi és Lengyel Balázs, a Szilágyi Erzsébetet megformáló Rujder Vivien és a Hunyadit játszó Kádár L. Gellért mesél a forgatásról, valamint egy látványos beharangozó anyagot is láthat a közönség. A moderátor Kinizsi Ottó lesz. A sorozat producere a magyar származású Robert Lantos, rendezői az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm, Nagypál Orsi, Szász Attila és Lengyel Balázs. A több mint 600 színészt és kaszkadőrt megmozgató Hunyadit a valaha készült legnagyobb volumenű magyar produkcióként tartják számon. A sorozat nem csak a történelem szerelmeseinek szól: a botrányok, politikai, hatalmi játszmák, udvari intrikák és az erős női karakterek magával ragadó történetet kínálnak.

Hunyadi sorozat fotó Galgóczi Németh Kristóf.jpg
A címszerepet alakító Kádár L. Gellért a Hunyadi-sorozatban. Fotó: Galgóczi Németh Kristóf

Június 15-én délig a közönség idén is szavazhat ide kattintva a legjobb mozifilm kategóriákban versenyző alkotásokra. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A közönségdíjat a Magyar Mozgókép Díjakkal együtt szombat este a veszprémi Petőfi Színházban adják át.