„A kulturális államtitkárság fő törekvése, filozófiája, hogy a kultúra mindenkié, ennek mentén alakítjuk mindig a programjainkat” – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a magyar kultúra napján a Kultúra-hunak.

Fekete Péter elmondta: több éves hagyomány már, hogy meghirdetik az Irodalmi karaván és Művészeti karaván című meghívásos pályázatot, amelynek célja a nemzeti összetartozás tudatának és a határon túli, magyarok lakta régiók egymás közötti kulturális kapcsolatainak erősítése, a külhoni magyar írószervezetek, közművelődési intézmények, egyesületek programjainak bővítése, a kulturális értékekhez való hozzáférés szempontjából a hátrányos helyzetű területek támogatása.

Szintén több éve meghirdetik a Kincses Kultúróvoda pályázatot, amely az óvodai, valamint a kulturális intézményrendszer együttműködését erősíti.

Fekete Péter a Kincses Kultúróvoda 2019 cím átadásán

Az államtitkár kiemelte: az iskoláskorú gyermekekre gondolva tavaly indították el a Lázár Ervin-programot, amely egy Európában is egyedülálló kezdeményezés és mérföldkő a magyar kultúrában. Minden iskoláskorú gyermeknek biztosítja a hozzáférést a kultúrához szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül.

Megemlítette a vallásos könnyűzenét támogató programot, amelyet tavaly indítottak el azzal a céllal, hogy a vallásos könnyűzenei kultúra magasabb szintre emelkedjen, szélesebb körben ismertté váljon és a hívő közösségeket hitükben megerősítse.

Ugyancsak nagy sikerrel indították el tavaly ősszel a Térzene programot. A kezdeményezéssel az volt a cél, hogy a komolyzene mindenki számára elérhetővé váljon, hogy valamennyi 5000 fő feletti településen felcsendüljön a klasszikus zene, a parkokban, zenei pavilonokban, köztereken a klasszikusok közösségi élménnyé válhassanak.

A vidéki kulturális élet felpezsdítésére, a kulturális intézmények fejlesztéséről szólva Fekete Péter kiemelte a Modern Városok Programot, melynek kulturális fejlesztései közül, hazai forrásból összesen 12 projekt, részben hazai, részben európai uniós forrásból 6, kizárólag EU-s forrásból pedig 2 projekt valósul meg. A beruházások költsége közel 97 milliárd forint, amelyek megvalósításához a kormány eddig 49,5 milliárd forint költségvetési támogatást biztosított.  A színházak megújítását célzó program keretében több vidéki és 2 fővárosi színház felújítása várható, a többi között a váci Dunakanyar Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Győri Nemzeti Színház és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. Egyéb hazai forrásból újul meg a Szolnoki Szigligeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a fővárosban pedig a Nemzeti Színház korszerűsítése, továbbá a Thália és a Mikroszkóp Színpad felújítása van napirenden.

Emellett “a művészeti ágazatok mindegyikét igyekszünk támogatni kezdve a múzeumoktól egészen a zenei neveltetésen át a hagyományőrzésig. A Kubinyi Ágoston Program a muzeális intézményeknek kidolgozott pályázatrendszer.  A Hangszercsere Programban a zenei iskolák pályázhatnak hangszerállományuk frissítésére, a Déryné Program küldetése pedig az, hogy ösztönözze és felkarolja azokat a minőségelvű színházi ambíciókat, amelyek örömmel mutatkoznának meg kisvárosi, falusi vagy akár tanyasi közegben” zárta szavait az államtitkár.

Nyitókép: Hangszercsere Program Bicskén