A színház, a tánc és a katonaság találkozását hirdeti a Nemzeti Színház különleges produkciója.

445730212_837812941726794_1005655762594647005_n_16.jpg
Látványos volt az Egri csillagok sajtótájékoztatója

A Magyar Honvédség Központi Zenekarának bemutatójával és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola és Technikum honvéd kadétjainak vonulásával nyitották meg az Egri csillagok-előadás sajtótájékoztatóját. A Nemzeti Színház hajóorrában kettes oszlopban felsorakozó fiatal kadétok nem véletlenül tévedtek a Bajor Gizi térre, hiszen a különleges színdarabban is kulcsfontosságú szerepet kapnak majd. A Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Színház, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes együttműködésével 2024. szeptember 6-án Budapesten, az MVM Dome-ban háromszáznál is több közreműködő, köztük közel száz színművész, táncos és zenész részvételével kerül sor a nagyszabású színházi előadásra. A rendhagyó Egri csillagok-előadás alatt a nézőtéren helyet foglaló több mint hatezer, a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolás diák Dobó István várkapitánnyal közösen szavalja el a várvédők esküjét.

Az esemény beharangozóján beszédet mondott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és az előadás rendezője, dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára, valamint Zsuráfszky Zoltán, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, társrendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője.

20240529_egri_csillagok_sajtotajekoztato_kutnyanszky zsolt_nemzeti_szinhaz_er_032.jpg
Vidnyánszky Attila, dr. Kutnyánszky Zsolt, Zsuráfszky Zoltán és Mészáros Katalin

Vidnyánszky Attila köszöntőjében elárulta, a hat éve repertoáron lévő darab töretlen érdeklődésnek örvend, a Nemzeti Színház legsikeresebb előadása, amely már két éve is helytállt az MVM Dome-ban. – Egy olyan zűrzavaros, értékrendet vesztett vagy keresgélő világban, amelyben élünk, állandó veszélyérzetben létezve, fölerősödnek az alapértékekért való küzdelmek – tette hozzá a színházigazgató, kiemelve, hogy a fiatal nemzedékek számára szeretnének útmutatást adni. – Hősöket akarunk mutatni egy olyan világban, amely hőstelenít. Bizony, vannak nagy tettek, bizony, vannak igazi hősök, akik neve megérdemli azt, hogy fönnmaradjon, akiknek a cselekedeteibe lehet kapaszkodni. Hitet adnak nekünk, zászlót tartanak kézben, amely alá össze tudunk gyűlni – folytatta beszédében.

Az együttműködés sikerességét hangsúlyozva kiemelte, még meg sem hirdették a produkció második előadását, máris elfogyott arra a jegyek háromnegyede. Az eredménytől felbátorodva megemlítette, lehet, hogy harmadik alkalmat is szerveznek majd, „mert az igazi iránti vágy ott van az emberekben. Ott van bennünk a vágy magyarságunk megélésére, ott van bennünk az elköteleződés, hogy készek vagyunk hazánkért áldozni, ha kell, készek vagyunk életünkkel, vérünkkel odaállni az ügy mellé.” Egy nagy ünnep elé nézünk – zárta beszédét, köszönetet mondva a produkcióban részt vevő szakembereknek, kollégáknak.

Dr. Kutnyánszky Zsolt az Egri csillagok meghatározó szerepét emelte ki a magyar kultúrában, felidézve, Gárdonyi Géza regénye 2005-ben az ország legnépszerűbb könyvét kereső Nagy Könyv verseny nyertese lett. Majdnem két évtized alatt azonban sok minden változott, többek között a fiatalok olvasási szokásai és példaképei is. – A változás szükségszerű, de vannak értékeink, hagyományaink, amelyekhez muszáj ragaszkodnunk és a fiataljainkat is erre buzdítanunk. Az Egri csillagok című könyv egy ilyen érték, cselekménye, hőseinek jelleme és mondanivalója miatt. 2024-ben szintén van mit tanulnunk belőle – tette hozzá az államtitkár. – Gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli világunkban valós igazodási pontot ad nemzeti kultúránk megismerése. A hazafias nevelés a jövőnk egyik kulcsa – mondta, majd beszámolt a Honvéd Kadét Programról, melyben országosan 9506 kadét folytat tanulmányokat 149 partnerintézményben, akik az előadás napján is bemutatókkal készülnek az MVM Dome előtti térre. Az államtitkár elmondta, a fiatalok már most izgatottak, és vágják a centit.  

CC20240529022.jpg
Az egri csillagok sajtótájékoztatója

Zsuráfszky Zoltán, a produkció társrendezője kiemelte, a különleges helyszínnel és a díszlet megnagyobbításával nem csupán pluszlehetőségek, de extra feladatok is járnak, például a vár méretének és a rengeteg török katona bemutatásának nehézségei. Azonban könnyen áthidalták a kérdést: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mint az ország legnagyobb táncegyüttesének tagjai mellé 150–170 táncos érkezett többek között a Bartók Táncegyüttesből, a Ludovika Néptáncegyüttesből, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttesből és a Magyar Táncművészeti Egyetemről is.

Vidnyánszky Attila kiemelte, az együttműködés a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel „kísérlet arra, hogy egy nekünk, magyaroknak lelkéhez szóló, lelkéből fakadó színházi nyelvet dolgozzunk ki”. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt majd’ száz évben hol szovjet alapú, hol német működési modellt akartak a magyar színházra kényszeríteni, ennek következményeként vesztek el a tánc, a gesztus, a látvány, a zene egységére épülő magyar színházi gyökerek. „Ez a mi színházi nyelvünk, és mi ebben hiszünk” – szögezte le, majd a Körhinta antalyai vendégjátékáról beszámolva illusztrálta a magyaros színházi nyelv elismertségét. Elmondta, a török városban mindkét este 800–900 néző tapsolt állva az előadás alkotóinak. „Én persze mindig figyelmeztetem őket a 150 évre, de mindig mondják, hogy bármely családban előfordulhat konfliktus – anekdotázott a rendező. – Arra nem bátorodtunk föl, hogy Törökországba az Egri csillagokat vigyük, de még az sincs kizárva, hogy ez megtörténik” – tette hozzá.

Berettyán Nándor az általa alakított karaktert dicsérte. Kiemelte, Bornemissza Gergely okos, jó katona, jó férj és apa, hűséges és erős, azaz egy igazi ideál, olyan, mint amilyen minden fiatal fiú szeretne lenni. Beszélt arról, mi jelenti számára a regény tételmondatát. „Az a fő, hogy ne féljen a legény. Én most itt könnyen kimondom, de amikor ott áll harmincezer török, ez sokkal nehezebb.”

Berettyán Sándor, aki Mekcsey Istvánt játssza, személyesen is kötődik Eger várához, mivel 2009-ben körtefát ültetett a vár tövében, mely tíz évvel később, a bemutató után is büszkén állt. A színész elmondta, tervezi, hogy újra ellátogat a helyszínre.

A sajtóeseményt az előadás néhány részlete színesítette. Az egri várvédők táncát adta elő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara, Trill Zsolt Kossuth-díjas színművész pedig a színház erkélyéről szavalta el Dobó István esküjét, igazolva, hogy a kapitány szavai ma is nagy hatással lehetnek.