A szecesszió világnapjához kapcsolódóan keddtől szombatig ingyenes ismeretterjesztő előadásokkal, valamint kézműves programokkal várja az Iparművészeti Múzeum a közönséget a Ráth-villában.

Tárlatvezetés a Ráth György-villában. Fotó: Iparművészeti Múzeum

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünneplik a két kiváló építész, Antoni Gaudí és Lechner Ödön halálának június 10-i évfordulójához időzítve. Ma már a RANN (Réseau Art Nouveau Network) hivatalos programjai közt is szerepel a világnap,a melynek idei központi tematikája a fény, így a Ráth-villa programjai is ehhez kapcsolódnak.

Keddtől péntekig minden este 18 órától egyedi témákról tartanak előadást az Iparművészeti Múzeum kutatói, melyek során szó lesz Rippl-Rónai József tervrajzairól, a fényt megtörő vagy áteresztő ritka műtárgyakról, egy 1900-as párizsi csillár legendás újjászületéséről és (angol nyelven) a stockholmi Rörstrand gyár szecessziós kerámiáiról is.

A szecesszió világnapján, szombaton a Ráth-villa restaurált csillárjait lehet megismerni. Az előadás során szó esik a szecessziós építészetben kivilágosodó lakóterekről és a fény pozitív hatásairól, valamint egy ezüstből és elefántcsontból készült belga gyertyatartó restaurálásáról is. Családi programként szombaton lámpáskészítő workshoppal és UV-fényű arcfestéssel készülnek a múzeumpedagógusok. A mi szecessziónk című kiállítás egész nap félárú napijeggyel látogatható a Ráth-villában, Pandur Ildikó művészettörténész tárlatvezetése a szecesszió fényeire fókuszál 11 órától.

Szombaton két városi sétát tartanak: a délutáni az erzsébetvárosi szecesszió üvegablakait és fényes kerámiáit térképezi fel, az esti az Andrássy út környékén veszi végig a valaha módos polgárok nyaralóvilláit, majd a program az egykori Balettintézetben működő szállodánál zárul.

Az ismeretterjesztő előadások és a kézműves programok ingyenesek. A programokra regisztrálni itt lehet.