A Szabadság híd és a vámszedés, valamint a fővárosi hidak történetét mutatja be az Összekötve – Pest-Buda hídtörténete című állandó kiállítás, amely pénteken nyílt meg a Szabadság híd pesti hídfőjének északi vámszedőházában.

SZS_4995_16.jpg
Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója

Az idén 125 éves Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak a Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című időszaki tárlata mellett lehetősége nyílt egy új, vélhetően a világ egyik legkisebb alapterületű közlekedési kiállítását megnyitnia a Szabadság híd pesti hídfőjénél – hangsúlyozta Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a pénteki megnyitón. 

A 2 × 13 négyzetméter alapterületű tárlat a budapesti hidak épülésének történetét mutatja be, kiemelt figyelmet fordítva a Szabadság hídra.

A Duna mélyéről előkerült eredeti tárgyak és archív fotók szerepelnek a kiállításon az audiovizuális tartalmak mellett. Többek között VR-szemüveggel lehet megnézni, milyen volt az 1940-es évek Budapestje.

A dunai átkelésért 1703-tól 1918-ig kellett fizetni vámot Pest és Buda között. Az 1918 előtti budapesti közúti hidak mindegyikéhez épült vámszedőház, de a 2. világháborút követően csak a Szabadság hídhoz tartozó házak maradtak meg – hangsúlyozta Domonkos Csaba, a kiállítás kurátora, az Ipari Örökség főosztályvezetője.    

SZS_5053.jpg
Domonkos Csaba

A kiállítás a vámszedés és a Szabadság híd történetét mutatja be, az emeleten általános hídtörténeti rész ismerteti a hidak és a városfejlődés kapcsolatát. Láthatók eredeti bárcák, amelynek megváltásával át lehetett kelni a hídon. A vámpénz ahhoz kellett, hogy az 1870-ben felvett kölcsönt kifizesse a város, ebből a hitelből épült meg egyebek mellett a Nagykörút vagy a Duna-part – tette hozzá a kurátor.

Eredeti szegecseket, a Szabadság híd háború utáni, a maitól különböző korlátelemét, valamint fakockákat a fővárosi hidak felületéről, a Lánchíd 1842-es alapkőletételénél használt vakolókanál hiteles másolatát is bemutatja a kiállítás. Látható egy térképmásolat az 1830-as évek elejéről, amelyet a leendő Lánchíd építésének előkészületére hoztak létre, valamint a Lánchíd kapuzatának modellje és a híd alapozásából származó facölöp. Bemutatnak egy plakettet a Megyeri híd átadásáról, de tájékoztató tábla is látható az Erzsébet híd építéséről. Kiállítottak egy angyalfejet is, amely egykor az Erzsébet híd tetején lévő címert díszítette. Tablókon pedig a főváros összes hídjáról olvashatók érdekes információk – tette hozzá Domonkos Csaba.    

SZS_4895.jpg
Vámszedőház

A kiállítás ingyenesen látogatható.

Fotók: Szikora Zsombor / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum