Június 19-én évadot zárt a Nemzeti Színház. „Színházilag talpra álltunk, de a lelki engesztelődéshez idő kell” – mondta a közlemény szerint az évadzáró társulati ülésen a vezérigazgató.

Évadzáró a Nemzeti Színházban 2024. június 19-én. Fotó: Nemzeti Színház
Az évad díjazottjai a Nemzeti Színházban

Díjak és elismerések

„Van mire büszkének lenni: mi vagyunk a legjelentősebb magyar színház – nemzetközileg is. Ott vagyunk Európa színházi térképén” – mondta Vidnyánszky Attila vezérigazgató június 19-én, a Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén. 

Az évadzárón kiosztották a Nemzeti Színház díjait, amelyeket a társulat szavaz meg az évad legjobbjainak. A Szeleczky Zita-emlékgyűrűt és a Farkas–Ratkó-díjat Herczegh Péter, a Szörényi Éva-díjat Szilágyi Ágota, a Sinkovits Imre-díjat pedig Schnell Ádám kapta. Németh Antal-díjat vett át Kornya István, a Nemzeti Magazin főszerkesztője, a Kulissza díjat pedig Szigeti Gábor hangosító, Vida Gábor rendezőasszisztens és Kovács Bálint műszaki igazgató kapta. 

Hazai és nemzetközi elismerésekben is jó néhány művész részesült: Bodrogi Gyula (Széchenyi Zsigmond-emlékérem), Blaskó Péter (Magyar Érdemrend Parancsnoki Kereszt Polgári Tagozat), Vidnyánszky Attila (a Sota Rusztaveli Egyetem díszdoktora, Grúzia; Tamási Áron-díj, Tőkés-díj), Hobo (Petőfi Zenei Életmű Díj), Trill Zsolt (Kossuth-díj, Arany Medál – legjobb férfiszínész díj), Eöri Szabó Zsolt (legjobb vágás/Skopje – Pozsgai Zsolt: Szeretlek, Faust!), Hosszú Marcsi (Magyar Teátrum Díj).

Az évad számokban

Mint a  közlemény ismerteti, a 2023/2024-es évadban a Nemzeti Színház nyolc bemutatót tartott, a teátrumban 115 produkció és 408 előadás volt látható. Vidéki helyszínekre 15 előadás jutott el, a külföldi vendégjátékok száma kilenc volt. A tájékoztatás szerint „hatalmas sikerrel” zajlott a 11. MITEM – Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelyen 23 produkciót láthatott a közönség, továbbá a Jelen/Lét Fesztivál, amelyen 24 produkció szerepelt. Vidnyánszky Attila hangsúlyozta azt is, hogy a színház látogatóinak száma meghaladta a 120 ezret, ami 98 százalékos látogatottságot jelent. 

A Nemzeti Színház repertoárjából 62 előadást láthattak a nézők Magyarország különböző városaiban és falvaiban – áll a közleményben. „Óriási érdeklődés övezte a Háztűznéző marosvásárhelyi, valamint a Fedák Sári című előadás székelyudvarhelyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi és kolozsvári turnéját. A Magyar–Török Kulturális Évad keretében Antalyába utazott a társulat a Körhinta című produkcióval, amelyet álló tapssal fogadott a török közönség” – írja a Nemzeti Színház sajtóközleménye.

Összegzik, hogy a 2023/2024-es évadban a Nemzeti Színházban vendégeskedett a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Déryné Program, a Cervinus Teátrum, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, valamint a Kazán István Kamaraszínház, a Cervantes Intézet, a Dél-pesti Tankerület. A teátrum adott helyet a Hobo-nagykoncertnek, Fabók Mancsi előadásának, a Tündérkerti Gálaestnek és az Ádámok és Évák Ünnepének.

Hozzáteszik, a Nemzetiben zajlott a Nemzeti VERSeny, a Versünnep Fesztivál, a Pajtaszínházi Szemle, a 371 csillag gála, valamint a kaposvári és budapesti színművészeti egyetemek hallgatóinak vizsgaelőadásai, továbbá április 15-én nagyszabású gálaesttel ünnepelték meg Bodrogi Gyula 90. születésnapját.

Kiadványok

A gyermekek és a fiatalok olyan programokon vehettek részt, mint a Kölyöknapok a legkisebbeknek, színház-pedagógiai foglalkozások, pályaorientációs épületismertetés, az Ádámok és Évák Ünnepe a magyar kultúra napján, illetve Nemzeti Színház-történeti  vetélkedőn mérhették össze tudásukat a Bánk bán című előadás kapcsán, sorolják tovább. Kilenc alkalommal jelent meg idén is a Nemzeti Magazin, amely nemcsak a Nemzeti Színházban hozzáférhető, hanem Budapest kulturális helyszínein, illetve az idén nyáron a Balatonon is. Jelzik, a Színházi Olimpiáról elkészült egy reprezentatív album Kornya István szerkesztésében, és hamarosan elkészül a Nemzeti Színház legújabb évadkönyve is.

Fotó: Nemzeti Színház