A Magyarországon készített filmprodukciók regisztrált költése meghaladta a 250 milliárd forintot, ami mintegy 20 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Olyan világsztárok forgattak nálunk, mint Emma Stone, Mel Gibson, Hugh Laurie, Zendaya, Kate Winslet és Alexander Skarsgard. Már a második félidőben van a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiókomplexumának átfogó fejlesztése, biztosítva a hazai filmipar versenyképességét.

Több mint száz magyar alkotás, köztük 20 mozifilm forgott a Filmintézet támogatásával: többek közt a márciusi ifjakról szóló monumentális Most vagy soha!, a Semmelweis Ignác életét bemutató alkotás Koltai Lajos rendezésében, a Tündérkert és az Aranybulla című történelmi sorozatok, valamint Jankovics Marcell utolsó alkotása, a Toldi.

21 NFI-támogatással készült, új, egész estés magyar filmet láthattunk a moziban. Magyar alkotásokat több száz nemzetközi fesztiválon vetítettek 2022-ben is, és több tucat díjjal tüntettek ki világszerte. Óriási büszkeség, hogy Sipos Zsuzsanna berendező munkáját BAFTA- és Oscar-díjjal is jutalmazták a főként Magyarországon forgatott Dűne díszletéért.

A Nemzeti Filmintézet több mint 300 pályázatot dolgozott fel, közülük összesen 85 alkotás kapott gyártási támogatást: mozifilmek, tévéfilmek, sorozatok és animációk egyaránt. A magyar filmörökség hosszú távú megőrzését szolgáló filmdigitalizálási és restaurálási program keretében több mint 20 filmalkotás teljes körű felújítása valósult meg.

Óriási érdeklődés övezte a fiatalokat támogató Inkubátor programot. Ígéretes pályakezdés volt a Kilakoltatás, a Zanox, a Magasságok és mélységek, a Veszélyes lehet a fagyi, és idén is több friss tehetség vághat bele első egész estés filmjének elkészítésébe.

A szakemberutánpótlás érdekében a Nemzeti Filmintézet filmes szakmai képzéseket támogatott, alkotótáboraiban és Fast forward programjának izgalmas rendezvényein több száz fiatal vett részt.

A Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosával együttműködve a Filmintézet ismét bemutatta az újdonságok javát a nagyközönségnek a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a hazai filmek legnagyobb ünnepén. Telt házas vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal varázsolt el a Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelynek Budapest–Bécs–Hollywood tematikája csaknem húszezer embert vonzott.

A képen Sipos Zsuzsanna a Dűne film rendezőjével, Patrice Vermette-tel a BAFTA-díj átadásán. Fotó: AFP/Ben Stansall