Temesi Ferenc, Zalán Tibor, Bánki Éva és Csender Levente is részese az idei KMI 12 elnevezésű programnak. A Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt projektje évente tizenkét kortárs alkotó irodalmi marketingjét, ismertségét erősíti vagy épp alapozza meg. A program létrehívóját, Szentmártoni Jánost kérdeztük.

A KMI 12 program 2020-ban indult, így a 2022-es év volt az első olyan, amely zavartalanul, a járvány miatti korlátozások nélkül telt el. Hogyan látod, sikerült az első két év hektikusságát ellensúlyozni?

Mindenképpen. De ahogy korábban is nyilatkoztam, a pandémia alatt sem tétlenkedtünk, szakmai partnereinkkel portréfilmeket, versmegzenésítéseket, versfilmeket, antológiát, hangoskönyveket készítettünk az első évad alkotóinak munkáiból, amely elemek azóta hagyománnyá váltak. Vagyis a 2022-es év kiemelt szerzőinek alkotásaiból is készültek hasonló művészi tartalmak, amelyek nemsokára kiegészülnek egy online pedagógiai segédlettel, amely kiváló magyartanároknak köszönhetően az első két évad szenior szerzőiről összeállított óravázlatokat tartalmaz.

2021 nyarán azért már megjelentünk fesztiválokon határon innen és túl, de valóban a tavalyi volt az első olyan év, amikor teljes erőbedobással szervezhettük a rendezvényeket, melyek sorába csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum kezdeményezésére létrejött Petőfi-klubok hálózata is, amelynek irodalmi, kulturális programjait mi koordináljuk a PKÜ részéről.

Mit
tartasz a tavalyi év legnagyobb előrelépésének a KMI 12 működésének
tekintetében?

Amikor év végén megvontuk a mérleget, magunk is megörültünk, de beszéljenek a számok: csaknem 70 programot szerveztünk fesztiválokra, ezek nagyobbik része határon túl zajlott; több mint 110 rendezvényt delegáltunk a Petőfi-klubokba szerte az országban; félszáz egyéb találkozót (író-olvasó találkozót, könyvbemutatót) segítettünk a megvalósulásban, összesen tehát közel 240 rendezvényt koordinált programigazgatóságunk Kárpát-medence-szerte, ezek sorában ugyanúgy megtalálhatók voltak az irodalmi beszélgetések és a rendhagyó irodalomórák, mint a versszínházi produkciók vagy a zenei verskoncertek.

Ezen kívül büszkék vagyunk arra, hogy az Eleven Költők Társasága alkotóműhely, amely kezdettől fogva zenésíti meg költőink egy-egy versét, s készít hozzájuk versklipeket, tavaly újabb díjat hozott el a Bujtor István Filmszemléről a Szálinger Balázs két verséből készült, Családregény című versfilmjével – egy másik dalunkat pedig, a Kopriva Nikolett Másvilágban című művéből készült alkotást hónapok óta játssza a Petőfi Rádió.

https://www.youtube.com/watch?v=FjWXXjUHiUs

Azt is előrelépésnek tartom, hogy az Irodalmi Export-Import Programigazgatóság jóvoltából tovább bővült szerzőink nemzetközi reprezentációja: Bék Timur például bekerült egy görög antológiába, Lövétei Lázár Lászlónak megjelent egy-egy verseskötete szerb és arab nyelven, ahogy Száraz Miklós Györgynek is, akinek spanyol kötete is már készülőben. Kürti László irodalomszakmai igazgatónkkal, Pál Dániel Leventével egyetemben még díjat is nyert: a belgrádi Sunčani Breg Irodalmi Társaság Lukijan Mušicki Irodalmi Díjban részesítette őket egy-egy frissen lefordított kötetükért. 

A program fontos ismérve, hogy nem csak az irodalmi közegben tevékenykedő művészeket mozgósítja. Színészekkel és zenészekkel is kapcsolatban álltok, sőt még filmeseket is bevontok alkalomadtán az alkotófolyamatba. Milyen együttműködések születtek a tavalyi évben és milyen volt ezeknek a fogadtatása?

Már tavaly készülni kezdtünk a Petőfi-bicentenáriumra, ennek jegyében hívtuk életre a Honfi és Petrovics zenei formációt, amely azóta is sikeres koncerteket ad határon innen és túl. A lényege, hogy KMI 12-es költőket kértünk fel Petőfi-parafrázisok írására, amelyek megzenésítésével aztán Honfi Imre Olivér zenész, dalszerzőt bíztuk meg. A dalok előadására Olivér zenekart állított össze, amelyben a másik főelőadó Petrovics Panka. A dalokat összekötő szövegek egészítik ki, a koncerteken az eredeti Petőfi-versek is elhangzanak, s mindez így együtt, vagyis maga a produkció nagy költőnk szerelmi életét rajzolja meg.

Ezen kívül tavaly folytatódott remek együttműködésünk a már említett Eleven Költők Társasága alkotóműhellyel, amelynek zenekara számos koncertet adott Kárpát-medence-szerte; a FókuszPont Productions-szel, amelynek stábja újabb tizenkét portréfilmet forgatott a KMI 12 alkotóiról, valamint a Kaneta Produkcióval, amely prózaíróinknak hangoskönyveket készített kiváló színművészekkel. Mindezt az idén is folytatni szeretnénk. A válaszhoz még az is hozzátartozik, hogy nem csupán kiemelt programunk első két évadának 24 szerzőjét „mozgattuk” az elmúlt év során, hanem közel 70 alkotót (írót, zenészt, nyelvészt, színművészt stb.), főleg a Petőfi-kluboknak köszönhetően.

2023-ban
bővül a zenei, a filmes és a színjátszói közegből érkező közreműködők listája? Milyen
összművészeti projekteket várhatunk?

A portfólió folyamatosan bővül, hiszen ahogy az előbb is említettem, a KMI 12 program szerzőin túl (akiknek létszáma idén már 36 főre bővül), másokat is kiajánlunk, és együttműködünk a PKÜ más programigazgatóságaival és médiumaival is, mint például a Magyar Kultúra magazinnal. Petőfi-klubos kínálatunkban, melyet épp a napokban fogunk ismét bővíteni újabb előadásokkal, olyan produkciók is megtalálhatók, mint például Turek Miklós vagy Lázár Balázs és Tallián Mariann versszínházi előadásai, Radványi Balázs Petőfi-dalai, Egressy Zoltán vagy Tallér Edina rendhagyó irodalomórái. Az összművészet jegyében régóta tervezünk egy képregény-antológiát is, valamint kialakulóban több minden más is elsősorban a Petőfi-év jegyében.

Ha
már 2023: a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódva milyen programokat várhatunk
tőletek?

Szeretnénk egy Petőfi-parafrázis pályázatot kiírni költőknek, még nem dőlt el, hogy meghívásos lesz-e vagy nyílt, ennek anyagát antológiában is megjelentetjük. A díjnyertes művek egyébként a Honfi és Petrovics zenei repertoárját is szélesíthetik a jövőben. Egyéb pódiumműsoron is gondolkodunk, illetve nagyszabásúbb terveink is vannak, amelyekről egyelőre még nem beszélnék.

Összeállt a KMI 12-ben idén részt vevő irodalmi alkotók listája. Kikből áll az új csapat?

Igen, a szokásos hosszas mérlegelés és válogatás eredményeként összeállt az új csapat, szeretnénk nekik egy évadnyitó gálát szervezni a közeljövőben. Temesi Ferencet és Zalán Tibort, azt hiszem, nem kell bemutatni a kortárs irodalom iránt érdeklődőknek. Az eddig regényekkel jelentkező Bánki Éva tavaly év végén egy válogatott verseskötettel örvendeztette meg olvasóit. A középgenerációt ezúttal a székely származású Csender Levente, Győrffy Ákos, Márton Evelin Kolozsvárról, Sándor Zoltán a Vajdaságból, valamint Szőllösi Mátyás képviseli. Fehér Csenge, Gál János és Szeder Réka a Magyar Írószövetség legutóbbi Debüt-díjasai voltak, Shrek Tímea pedig Kárpátalját csatolja be. Várjuk nagyon a velük való közös munkát.

Az előző évad alkotóiról itt lehet olvasni.

Fotók: PKÜ. A nyitóképen: Könyvünnep Székelyudvarhelyen, Lövéteti Lázár László, Kopriva Nikolett, Luzsicza István, Nagy Zsuka és Bék Timur.