Budapest igen gazdag szecessziós műemlékekben, elég csak a Postatakarékpénztárra, a Gresham-palotára vagy a Zeneakadémia épületére gondolni. De a korszak magyar szecessziós építészetének számos emléke áll alföldi, dunántúli és határon túli városokban is, Debrecentől Szolnokon át Szabadkáig.

Belvárosi szecesszió

Budapest öt ikonikus épületét jártuk be a Gresham-palotától az egykori Postatakarékpénztáron át a Kőrössy Albert által tervezett Walkó-házig. Beszámolónk itt olvasható.


648359257b7be4bae56a8073.jpg
Gresham-palota. Forrás: Shutterstock
Egy kávét art nouveau stílusban?

Csoda kis ékszerdoboz bújik meg az ötödik kerület szívében: ez a Magyar Szecesszió Háza, amely ugyan múzeum is, azonban a Bedő-házként ismert épület építészetileg is jelentős. Budapest egyik legszebb lakóházában Kocsis Katica járt.

Amikor a szecessziós sétán csak a szemünk fárad

A Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum nem tartozik a legismertebb és talán a legnépszerűbb gyűjtemények közé, de épülete önmagában is megér egy látogatást, hiszen az egykori Schiffer-villa ad otthont a NAV gyűjteményének. Itt számoltunk be róla.

Szecessziós séta Istvánmezőn – Barangolás Lechner Ödön nyomában

Tulipánok és téglaszalagok, színes virágok és pillangók: a magyaros szecesszió kedvelt motívumai a zuglói villanegyed, Istvánmező épületeit is dúsan ékesítik. A hazai szecesszió nagymestere, Lechner Ödön nyomában jártunk.


64835a1f7b7be4bae56a80b4.jpg
Légifotó a Magyar Állami Földtani Intézetről. Forrás: Wikipédia
Mágnások és műgyűjtők – Szecessziós paloták a Liget környékén

Napraforgók és mákgubók, íriszek és pillangók, különleges formájú ablakok, gyönyörű előkertek, hatalmas fák; a Városliget környékének egyedi hangulatot kölcsönöznek az itt felépült elegáns paloták, villák. Épített örökségünk e kifogyhatatlan tárházából ebben a cikkben a szecesszió néhány kiemelkedő alkotásának és a környéken egykor élt műgyűjtőknek a nyomába eredtünk.

A Fejérló szállótól a szatmári békéig – Szecesszió és eklektika Debrecenben

Jeles épületeink nemcsak művészi szempontból érdekesek, de gyakran történelmi események és személyek emlékei, és anekdoták is kapcsolódnak hozzájuk – nincs ez másként Debrecenben sem. A Vármegyeházán és az egykori Pénzügyi palotában Budai Kriszta járt.

Virágfüzérek és téglaszalagok – Szecessziós építészet Debrecenben

Az 1900-as évek elején a Debrecen központjának számító Piac utcán számos új palota nőtt ki a földből, többségük szecessziós stílusban. Itt írtunk róluk.


64835ab75321c10d162b9301.jpg
Megyeháza. Forrás: Debrecen.hu
Kisvárosi szecesszió nagyvárosi léptékben

Balassagyarmat szecessziós építészeti öröksége meglepően gazdag. A mindössze tizennégyezer lakosú kisváros századforduló környéki fellendülése egybeesett a szecessziós stílus virágkorával. A palóc főváros utcáin téglaszalagos és virágos, geometrikus és hullámos minták váltakoznak. Beszámolónk.

A magyaros szecesszió gyöngyszeme: Nagykőrös

A szecessziós építészeti stílus kedvelőinek kötelező célpontja Nagykőrös. Bár hazánk turisztikai térképén nem szerepel a legfontosabb úti célok között, páratlan szecessziós építészeti öröksége miatt mindenképpen megér egy látogatást. Erről szóló cikkünk itt olvasható.

Szívek, virágok, indák, háromszögek – Szecessziós séta Szolnokon

A szolnoki Szapáry utcának már a névtáblái sem mindennapiak: szecessziós minták díszítik őket, nem véletlenül. Az utcán végigsétálva jó néhány növényi ornamentikával, színes kerámiával és festett vakolatdíszekkel ékeskedő szecessziós épületet láthatunk. Az alföldi régióra oly jellemző gazdag szecessziós örökségre Szolnok is méltán büszke. Itt írtunk róla.

Szecessziós körséta a határon túl

A magyaros szecessziós építészet tárháza kifogyhatatlan. Az egyszerű lakóházaktól a középületekig, templomoktól városházáig a határon innen és túl is számos gyöngyszem bizonyítja építészeink kivételes tehetségét. Határon túli szecessziós körsétánkról két részletben, itt és itt írtunk.

Szecessziós leskelődés Szabadkán – képriport

Szabadkán mintegy 120 épület található a századfordulón elterjedt szecessziós stílusban. Szerda Zsófia képriportja ezen a linken érhető el.

A nyitóképen szecessziós épület részlete Kiskunfélegyházán.