A Kodály HUB lett az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely Jó Gyakorlat és Sikertörténet minősítést is nyert.

Nemrég zárult le az az európai uniós, Erasmus+ Stratégiai Partnerségi projekt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetésével, együttműködésben a Skót és a Hágai Királyi Zeneakadémiával, amelynek eredménye a Kodály HUB elnevezésű ingyenes, online zenepedagógiai tudásközpont.

Fotó forrása: thespec.com

A kodalyhub.com címen mintegy fél éve elérhető angol nyelvű verzió az ének-zene tanárokat segíti, hogy minél élményszerűbb, a kodályi elveken alapuló órákat tarthassanak. Így érhető el, hogy az énekórákat megszeressék a gyerekek, és minél jobban érvényesülhessen a zene személyiségfejlesztő hatása. Az angol nyelvű verziója után nemrég a magyar változat is elérhetővé vált a kodalyhub.hu címen.

A Kodály HUB tudásközpont egyrészt zenei adatbázis, amelyben a tanár például az adott korosztályhoz, pedagógiai célhoz, ünnepkörhöz, vagy egyéb szempontok szerint választhat dalokat és hozzá az élményszerű tanítást segítő énekes játékot. Emellett a legmodernebb, az óvodaitól a felsőoktatásiig ívelő módszertani anyagokhoz, filmekhez férhet hozzá a felhasználó a világ bármely pontjáról.

Nemes László Norbert, a projekt szakmai vezetője
Fotó: Valuska Gábor

Kiemelt cél a kodályi elvek szerint tanítók összefogása és közösséggé formálása: a csatlakozók egymással is felvehetik a kapcsolatot amellett, hogy folyamatosan értesülnek a fontosabb hírekről, eseményekről egy integrált naptár segítségével. A közösség fejlődése egy térképen követhető.

A projekt három ország hat, a kodályi elveket gyakorló partnerintézményét fogta össze: a fent említett akadémiák mellett a Skót és a Holland Nemzeti Ifjúsági Kórusok, valamint a Kodály Intézet budapesti mintaiskolája, a Kós Károly Általános Iskola vett részt benne. A projekt szakmai vezetője Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója volt.

Nyitókép forrása: szilagyikamara.hu