Vidnyánszky Attila rendezésében készül Úri muri, megazisten! címmel mozifilm Móricz Zsigmond regényéből. A Trill Zsolt, Schnell Ádám és Berettyán Sándor főszereplésével megvalósuló projekt mellett a legendás díszlettervező, Romvári József unokájának személyes hangvételű filmtervét is támogatja a Nemzeti Filmintézet.

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Fotó: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu
Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Fotó: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu

A Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében, Csáky Attila producer irányításával készülő Úri muri, megazisten! című filmdráma és 29,8 millió forint támogatást a kanadai–magyar koprodukcióban forgó Blue Heron gyártására.

„Bár a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2008-ban nagyszerű szereposztással színre vihettem az Úri murit, régóta foglalkoztat a megfilmesítés gondolata, mert Móricz debreceni és pusztai helyszínei, szereplőinek elevensége, regényének központi dilemmái előhívják belőlem a mozgóképi megfogalmazás igényét” – mondta Vidnyánszky Attila a készülő feldolgozás kapcsán.

A Vidnyánszky és Lukácsy György forgatókönyve alapján készülő film operatőre Győri Márk, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina, a látványtervező Horváth Viktória, a zeneszerző Szarka Tamás lesz. Az alkotásban feltűnik többek között Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Martos Hanga és Szűcs Nelli. Az Úri muri, megazisten! a Cameofilm Stúdió gyártásában készül, és a tervek szerint 2026 tavaszán láthatja a moziközönség.

Kanadai–magyar koprodukcióban, Blue Heron címmel készül Sophy Romvari első mozifilmje. A fő cselekmény a 90-es évek végén játszódik, és az író-rendező első generációs bevándorló családjáról szól. A személyes hangvételű és izgalmas időkezelésű mozi néhol dokumentarista megoldásokat is alkalmaz majd.

Sophy Romvari elmúlt években készített rövidfilmjei közül háromnak is a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje. Filmjeit vetítették a vancouveri Festival Nouveau Cinemán, a Museum of the Moving Image-ben (MOMA), illetve Kanada legnagyobb dokumentumfilm-fesztiválján, a Hot Docs-on. Több művében foglalkozott már családi örökségével; 2020-as esszéfilmjében, amelynek narrációját az Oscar-díjas Szabó István vállalta, nagyapjának, az általa alig ismert legendás díszlettervezőnek, Romvári Józsefnek állított emléket.

A Blue Heron vezető producere Ryan Bobkin, aki korábban a hazánkban forgatott Infinity Pool című Brandon Cronenberg-film associate producereként járt Magyarországon. Magyar koproducere, Osváth Gábor (Boddah) nevéhez fűződik a Balaton Method, a Nagykarácsony és a közelmúlt nemzetközileg is kiemelkedő sikereket elért animációs rövidfilmjei, köztük az Annecy-fődíjas Amok és a Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27.

A Blue Heron a Canada Council for the Arts (CCA), a Telefilm Canada New Dawn programja és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. A négyhetesre tervezett forgatás július végén kezdődik a Vancouver-szigeten. A filmben a szülőket magyar színészek alakítják, és a produkció teljes utómunkája Magyarországon készül.