Mint azt az emléktáblát felavató Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, evangélikus lelkész, karnagy, az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára a május 25-ei ünnepség előtt az MTI-nek elmondta: Ugrin Gábor különleges személyiség volt, egyszerre szigorú és érzékeny pedagógus, aki ?mélyről jövő szeretettel? tanított nemzedékeket hazaszeretetre, emberségre és hitre, és akinek munkássága a mai napig emberek ezreinek életére van hatással.

ugrin_gabor

A miniszteri biztos felidézte: Ugrin Gábor magával ragadó, sodró személyiség volt, aki el tudta érni, hogy a ?flegma középiskolások? eljárjanak a tanítás előtti, kora reggeli próbákra, vagy végigállják a délutáni kétórás kóruspróbákat, hiszen a gimnáziumban nem volt olyan terem, ahol a 250 tagú kórust le lehetett volna ültetni.

Ugrin Gábor 1932-ben született Gyulán. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett karvezetés szakon 1959-ben. Évekig vezette a Csepeli Munkáskórust, a Tatabányai Bányász Vegyeskart, a Fővárosi Énekkart és az Állami Énekkart. Tanított az V. kerületi Szemere utcai fiúiskolában, majd sokáig a Veres Pálné Gimnáziumban. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szolfézs- és zeneelmélet-tanára volt.

Forrás: MTI

Fotó: Thaler Tamás